ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Орхидеите скоро ще изчезнат от Куба

Орхидеите скоро ще изчезнат от Куба

орхидея

Над 300 вида орхидеи, които растат в Куба, скоро ще изчезнат, съобщават специалисти от сдружение на ботаниците от Хавана. Според тях има две основни причини за унищожаването на орхидеите – едната е климатичната промяна, а другата бракониерството и твърде отслабеният контрол над него.

Тези любители на орхидеята изваждат цветята от естествената им среда, най-често с цел да украсяват домовете си, като че ли без да осъзнават, че по този начин орхидеите ще изчезнат, обясняват специалистите. Климатичните условия също допринасят за тази опасност.

Необходимо е властите да вземат спешни мерки за предпазването на тези цветя. Учените смятат, че има между 20 000 и 25 000 вида орхидеи, които са разпределени в около 800 рода, като голяма част са изкуствени хибриди.

Често орхидеите са наричани аристократите сред цветята – те са красиви и нежни цветя, които се приемат за символ на елегантността, изискаността и любовта, а през средновековието дори са използвани за любовни отвари.

Според някои данни в миналото китайците са смятали, че цветовете им са олицетворение на чистото съвършенство. Подаряването на орхидея пък е било знак за любов и дълбока привързаност. Вероятно заради симетричните си венчелистчета орхидеята е възприемана и като символ на великолепие и разкош.

Цветята внасят особен уют и в дома – атмосферата се променя, когато се добави някакво красиво растение. Може би заради това, едно от първите неща, които домакинята внася в новия си дом след ремонт, са свежи зелени цветя.

Освен това стайните растение говорят много за човека, който ги е избрал, и не на последно място, могат да лекуват. Сред най-купуваните стайни растения са бенджамин, палма, драцена, бегония и др.

Психолозите определят зеления цвят като успокояващ и според тях всяко наличие на тази багра в помещението ще допринесе за спокойствието в дома. Вероятната причина зеленината да влияе толкова добре на човек е усещането, че по този начин е по-близо до природата, смятат специалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати