Пет начина котката ви да не се разболява

Котка

Котките са едни от най-желаните и любвеобилни домашни любимци. За съжаление, както повечето животни, които отглеждаме у дома, и те са податливи на много заболявания. Следващите пет стъпки ще ви гарантират, че вашият мъркащ любимец ще остане здрав и щастлив през всичките си девет живота.

1. Посещавайте редовно ветеринарния лекар

Годишните прегледи са най-добрият начин, по който може да се предпази котката от нежелани заболявания. Профилактичните посещения ще позволят на вашия ветеринарен лекар по-лесно да открива заболяванията в ранните етапи, когато те често могат да бъдат излекувани лесно и икономично.

Важно е също да се отбележи, че котките остаряват много по-бързо от нас, така че пропускането дори и на една годишна среща може да се окаже опасна за здравето на домашния ви любимец.

2. Купувайте качествена храна за вашата котка

Храненето е от жизненоважно значение за здравето и благосъстоянието на котката. Ето защо е необходимо вашата котка да получава от най-добрата котешка храна. Ако не сте сигурни коя е най-подходяща, въпросът може да бъде решен лесно.

Просто се консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да изберете най-пълноценната и балансирана храна, която отговаря на конкретната фаза на живота и здравето на домашния ви любимец. Качествените котешки храни често са обогатени с антиоксиданти и мастни киселини, за да помогнат да се стимулира имунната система на вашата котка.

3. Внимавайте с лакомствата

Котки

Ако се дават правилно, лакомствата могат да бъдат от голяма полза за вас. Според ветеринари те не трябва да са повече от 10 процента от дневната диета на котката. Твърде много лакомства може да означават, че котката ви ще приеме прекалено много калории и твърде малко от основните витамини и минерали, от които се нуждае.

4. Котката ви се нуждае от редовни игри и упражнения

Според ветеринари затлъстяването и наднорменото тегло са сред основните причини за болестите, от които домашните котки страдат. Те водят до артрит, диабет, високо кръвно налягане и рак.

За да се избегнат тези неприятности, трябва да насърчавате здравословния начин на живот на вашия домашен любимец, като прекарвате най-малко 20-30 минути на ден с упражняване или игра с вашата котка.

5. Създавайте за вашата котка среда, освободена от стрес

Котките са също толкова податливи на стрес и безпокойство, колкото сме и ние. Дори по-лошо, стресът може да повлияе на здравето на вашата котка негативно, което се изразява в най-различни здравословни проблеми, включително заболявания като цистит и ненавременна дефекация.

Старайте се вашата котка винаги да е добре нахранена и ѝ създайте спокойна атмосфера в дома ви. Най-важното – дарявайте я със също толкова любов, колкото ви дава и тя.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати