Състаряване на мебели в бяло

Винтидж Мебели

Винтидж мебелите или състарените мебели са нещо, което за някои се превръща от хоби в начин на живот. Все по-честа е практиката да се търсят стари мебели в антиквариатите, за обзавеждане на дома.

Повечето хора обаче не могат да си позволят този лукс, тъй като понякога цената им десетократно надхвърля тази на новите мебели в магазините. Но не е и нужно. Може да състарите сами мебелите си. А какво по-добро от това да вложите частица от своите творчески идеи в декорацията и обзавеждането на дома.

Технологията на състаряване на мебели може да се прилага върху всякакви дървени мебели и предмети – маса, столове, сандък от дърво, рамки и други. Има всъщност много методи, с които се постигат различни винтидж ефекти, наричани още рустик.

Стилът "Рустик" буквално означава да има видими следи от употреба, да има повреда/дефект по повърхността. По този начин се създава визуалното впечатление, че мебелите имат история и придобиват чар. Създаване на подобни ефекти съвсем не е непосилна цел. Тук ще откриете как да състарите мебелите в бяло.

Изберете предмета, който ще състарявате. За тази цел могат да се използват дори най-старите и вехти мебели. Изкуствената техника за състаряване може да се прилага както върху нови, така и върху стари мебели, които искате да освежите.

Винтидж

Ако избраната мебел има лак по повърхността, то го отстранете с помощта на едра шкурка. В края на начинанието трябва да остане само дървената повърхност.

С черна или тъмнокафява боя боядисайте всички ъгли и краища на мебела. Изчакайте да изсъхне, потрийте на места с восък или свещ. По този начин следващият слой боя няма да хване на местата, където е минала свещта.

Боядисайте цялата мебел в бяло. Цветът може да варира и във винтидж цвят по избор: бледо жълто, бледо ментово зелено. Оставете я да изсъхне.

С помощта на шкурка, например 150, краищата на мебела се изтъркват, докато се покаже тъмната боя отдолу. Може да го приложите и на някои други места от нея.

За да се състари мебела още повече, настържете повърхността му с пирон или начукайте на няколко места с чук.

Рейтинг

3.7
Общо 9 гласували
5 1
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари