Основните стилове интериорен дизайн

Интериорен дизайн

Има няколко основни видове интериорен дизайн, които видимо се различават един от друг. Всеки един от стиловете има своите особености, а това дали ще го харесате зависи от вашия индивидуален вкус.

Модерен стил

При него е характерна математическата точност, с която са разпределени мебелите в жилищното пространство. Прекалено ярките цветове са изключени, а акцентът при обзавеждането пада върху непринудеността. Често срещано е съчетаването между черно, бяло и сиво.

Класически стил

Детайлите при този стил се оформят от геометрични фигури като кръг квадрат или правоъгълник, но е нужно те да бъдат изчистени – без излишни декорации и украси.

Класически стил

При класическия стил се набляга върху богатството на детайлите. Мебелите трябва да са самата изящност и да напомнят на произведения на изкуството. Ярките цветове трябва да са съчетани с пастелни или неутрални тонове. Задължително е да присъстват флорални мотиви или картини, напомнящи миналото.

Ретро стил

Този стил силно напомня на 50-те, 60-те и 70-те години. Неговите мотиви са част от известния Pop art, който е част от почити всяка сфера на изкуството. Детайлите играят важна роля, като е необходимо да бъдат игриви, шарени и забавни.

Нестандартен стил

В този стил свободно се съчетават ярки цветове и принтове. Задължително присъстват геометрични фигури, карета, линии и дори илюстрации на лица, животни и известни личности по стените.

Нестандартен стил

Макар че на пръв поглед този интериорен дизайн може да изглежда доста необичаен, мебелите и детайлите в него напълно се свързват едни и други.

Ярките цветове са задължителни, но те умело трябва да бъдат съчетани с тексурата на мебелите. Например ексцентричен, но и много красив, може да бъде един пън в хола, но ако го поставите, то и масата за кафе трябва да е дървена и в същите цветове.

Позволени са експерименти и като шкафове от куфари.

Съвременен стил

При съвременния интериорен дизайн е важно да се подбере правилната цветова гама. Подходящо е да заложите предимно на светли и пастелни тонове, които лесно се съчетават.

high-tech стил

Този стил трябва да създава удобство, уют и хармония, заради което мебелите трябва да са изработени от естествени материали като дърво, кожа и кадифе. Трябва да се избягват пищните възглавници и флоралните мотиви.

High-Tech стил

В този модерен стил акцентът пада върху формата на мебелите. Обикновено те са правоъгълни и квадратни, а съчетаването на детайлите при тях не е никак случайно.

Характерни за този стил са винтовете, болтовете, нитовете и грубите метални обработки, а цветовете често са черно, сиво, бяло и като акцент нещо по-ярко като например зелено.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати