ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Какво да знаем при покупката на котка

Какво да знаем при покупката на котка

Котки

Искате да си отглеждате коте у дома? Ето и най-важните неща, които трябва да знаете при покупката на пухкавия домашен любимец.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се замислите защо искате именно котка за домашен любимец. Дали я искате за състезания и изложби или заради създавания от котките комфорт в дома.

Втората важна стъпка е да посетите приют за животни. В специализираните развъдници и зоо магазините рискът да вземете болно животинче е минимален. Казано е, че за един истински домашен любимец трябва да се заплати дори и цената да е символична.

Наблюдавайте внимателно. Котетата трябва да са подвижни, пъргави и игриви. Не на последно място, ако имате малко дете, трябва да търсите животинка, която е любвеобилна. Очите, ушите и носът на бъдещия ви любимец трябва да са чисти. Обърнете внимание на готовността на животинката да отива в скута на някого и дали се плаши от силен звук.

След като сте закупили новия си питомец, посетете ветеринарен доктор. Ако сте взели котето, за да го оглеждате за домашен любимец, препоръчително е да го кастрирате.

Котка

Ако новия ви домашен любимец е породист, има няколко важни неща, които трябва да знаете. В развъдниците, където се продават, се води и стриктна документация за всяко коте. Непременно трябва да изискате сертификат за произход, племенна карта, разрешение за родословие и т.н.

Задължително е в тях да има информация за организацията, издаваща документа, входящ номер и дата, име на животното, пол, порода, цвят, дата на раждане, фамилия и адрес на развъдника /собственика на котката, подпис и печат на ръководителя на клуба.

Освен това хубаво е да изискате подробни сведения за родителите и друга допълнителна информация. Трябва да знаете, че от развъдника са длъжни да ви дадат оригиналите на горепосочените документи, с които разполагат, защото копия на тези документи се смятат за недействителни.

Въпреки това собствениците трябва да знаят, че такива сертификати се смятат за действителни за определен период от време и след това се заменят с родословие. Именно родословието е официалният документ за произхода на животното.

В родословието, което се печата на бланка на клуба, се посочват име, пол, порода, номер в родословната книга. Дава се подробна информация за животното. При нас най-разпространени са родословия до 4-то поколение. Но вие можете да вземете и такива с до 3-то и 5-то поколение. Родословието се заверява с подпис на председателя на клуба и печат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати