ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Растения, които може да виреят в банята

Растения, които може да виреят в банята

Растения за баня
Дозатор за течен сапун за мивка-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дозатор за течен сапун за мивка
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Мнозина смятат банята за най-неподходящото място за отглеждане на растения, поради липсата на светлина, рязката смяна на температурата, когато се къпем, и нейният спад след това. Това обаче не е точно така.

Има цветя за банята, които биха се чувствали добре в това помещение, стига в него да има прозорец. Това са най-често различните видове бамбук и папрат. Освен тях има и други растения, които могат да направят банята ви по-красива. Ето кои са най-подходящите растения за банята:

Алое. Подходящо за баня и кухня. То е непретенциозно, предпочита светлината и топлото. През лятото трябва да се полива по-често, а през зимата издържа до - 5°С, като се полива се веднъж седмично. Дори да забравите да го полеете обаче, то може да издържи до половин година без вода.

Кипарисова трева. Саксията с растението, поставена в голям стъклен съд, пълен с чакъл, седи стилно във всяка баня. Кипарисовата трева е подходяща и за отглеждане в аквариум. Тя е и деликатес за котките. Лесна и непретенциозна за отглеждане, тя вирее както на светло и слънчево място, така и на сянка. До нея не трябва да се оставят отоплителни уреди. Банята трябва да се проветрява често, тъй като растението има нужда от свеж въздух. Трябва да се пръска с мека вода. През лятата се тори с течна тор на всеки две седмици. В подложката му трябва постоянно да има вода.

Асплениум /гнездова папрат/. За него е необходимо повече място. В банята се поставя върху плосък съд, пълен с вода и чакъл. Важен е добрият дренаж с парченца глина. Растението не обича светлината и се наслаждава на влажния въздух.

Цветя за баня

Калатея. Растението има плътни и месести листа само ако е поставено в стая с висока влажност, каквато е банята. Не понася слънчева светлина. Полива се умерено с филтрирана вода и се пази от подгизване на почвата.

Антуриум /фламингово цвете/. Растението обича топлите и защитени от силно слънце места с висока влажност на въздуха. Може да се отглежда и на по-тъмни места от банята. Колкото по-малко светлина получава, толкова по-дълги стават дръжките на листата му. Полива се с мека, филтрирана вода.

Други растения, подходящи за баня, са хлорофитум, дифенбахия, спатифилум, бостънска папрат, потос, някои видове филодендрон, драцена, аспарагус, маранта, цисус, каладиум, аспидистра, а от цъфтящите това са орхидея, хризантема, зокум и циклама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати