ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Видове почва за саксийни растения

Видове почва за саксийни растения

Различните растения изискват различни почви
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
33.00 лв.
Виж ››

Стайните растения носят свежест и красота на дома. За да бъдат здрави, се нуждаят на първо място от подходяща почва.

Почвата за стайни растения трябва да е съобразена с техните изисквания. При отглеждането на цветни растения най-често се използват почвени смеси. За всяка отделна култура и група култури се приготвя отделна смес.

Цветята в саксии, както и тези в цветни лехи, имат ограничена площ и съответно ограничен хранителен достъп. Поради това почвата, в която са поставени, трябва да е богата на хранителни вещества, в лесно усвоима форма.

Най-лесен начин за постигането на това е да се смесят ерикова почва и компост, чимова почва, торф, листовка и добре разложен оборски тор. Тази комбинация е подходяща почва за всички видове саксийни растения.

Всеки вид растение има отношението им към реакцията на почвата. Така например обичките, хризантемите, бегонията, мушкатото, цикламата и папратите изискват слабо кисели почви. Хортензията, сенполията, азалеята и рододендронът пък предпочитат киселите почви.

Към тях се отнасят торфът, иглолистната листовка и ериковата почва. По-голямата част от растенията се развиват добре на неутрални и слабо алкални почви. Такава е чимовата почва, приготвена от черноземи. От друга страна култури като карамфил, аспарагусът и крема ицинерарията са почитатели на алкалните почви.

Чимовата почва се добавя почти във всички смеси за саксийни растения. Тези, които се отглеждат в стаи, като шибоят, карамфилът, хелиотропът и мушкатото, изискват глинесто-чимова почва. Тя е задължителна още при отглеждането на рози, палми, цитрусови култури, мушкато, семейно щастие, както и при вкореняването на резници от мезенбриантемум и мушкато.

Изберете подходяща почва за мушкатото

Когато избирате почва за вашето растение, тя трябва да е смес с посочено количествено съотношение, например 1:2:1. Това не са тегловни, а обемни части и се измерват с подходящ съд.

Освен това във всяка смеска може да се добавят други вещества, не така типични за приготвянето им, като гниеща сърцевина от дървесни видове, варов прах, стиропор и други, както и комбинации от минерални торове. Всяка добавка трябва да е съобразена с растението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати