ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Домът ни бъка от 8000 различни бактерии и насекоми

Домът ни бъка от 8000 различни бактерии и насекоми

Дом
Електрическата лира за стена, 65W, бяла и сива
Практичен аксесоар за вашия дом:
Електрическата лира за стена, 65W, бяла и сива
79.00 лв.
Виж ››

Проучване, направено от изследователски екип на университета Корнел в Ню Йорк, показа, че всеки средностатистически дом е обитаван от поне 8 хиляди бактерии. Повечето от тях са едноклетъчни организми, но често срещани са и различни видове гъбички и насекоми.

Изследването, придружено с неколкогодишни проучвания, е направено в повече от 250 къщи в американския щат, съобщава Дейли мейл. Нюйоркските учени твърдят, че такова количество от бактерии и нисши форми на живот не се среща дори и сред природата.

Учените съобщават, че досега това не е било известно на широката общественост, поради простия факт, че не е имало толкова мащабно изследване като тяхното на живеещите микроорганизми по домовете и в затворени помещения. Научно внимание е обрърнато главно на хлебарките и гризачите.

След като изследователският екип е обобщил наблюденията си от всичките 250 американски домове в Северна Каролина, учените са документирали всички обитатели чрез използване на най-модерни геномни технологии. Тогава е излязла и истината наяве, а именно, че домовете ни бъкат от 8000 различни протозои, бактерии и насекоми.

Бактерии

В част от къщите са намерени над 750 вида членестоноги, включително паяци. В други 11 къщи е открито голямо разнообразие от гъби. За изненада на екипа, извършил изследването, при проверката са открити дори 12 вида нови форми на живот, които не са били документирани никога в научните трудове на водещите микробиолози.

Авторът и двигателят на изследването Лора Мартин от университета Корнел дори изказва мнение, че броят на формите на живот в домовете ни може да е в пъти по-голям.

Според нея животът в абиотична среда като хладилници в кухнята може да съществува успоредно с екосистемите в дивата природа. Тя припомня пред научното издание Future science, че според съвременната наука първите човешки жилища са от XVIII век пр. Хр., а днешните помещения са най-близки до пещерите.

Изследователите са установили, че повечето от откритите микроорганизми са се приспособили към средата във всяко едно жилище. Това според тях е спомогнало дори за появата на нови видове микроорганизми.

В момента изследването се е насочило към проучването на живеещите микроорганизми в домове, разположени в различни климатични зони като Аляска и Тексас. Екипът смята, че сравнението на резултатите за живеещите домашни бактерии в трите щата ще им даде ценни сведения за процеса на еволюцията на микроорганично ниво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати