ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Да премахнем акарите

Да премахнем акарите

Алергии

Във време, когато алергиите са сред най-честите заболявания, срещани при децата, надали има родител, който да не е запознат с темата за акарите. Неслучайно те са обявени за причинител номер 1 на различните алергии, срещани при децата.

Само допреди няколко десетилетия тази тема не беше толкова дискутирана, но е факт, че алергиите вече са много по-разпространени, отколкото преди. Наред със сезонните алергии към полените, алергиите, предизвикани от акари, са сред най-често срещаните.

Акарите представляват микроскопични вредни твари, които са незабележими за човешкото око. Те са опасни и се заселват у дома, без значение от нивото на чистотата. Могат да причинят сериозни здравословни проблеми, а за съжаление няма как да се отървем напълно от тях.

За да можете да се борите с тях, не е важно вечно да прибягвате до скъпоструващите медикаменти, които можете да срещнете във всяка аптека. Не е сигурно дали те ще помогнат на Вашето дете, а и с всяко едно лекарство, което му давате, Вие натоварвате черния му дроб.

Акари

По-важно е да се премахне причинителят на алергията, защото в много случаи алергиите израстват. Затова е важно да знаем какво представляват акарите и как можем да се отървем от тях.

Акарите са подобни на паячета създания, които обаче не са никак симпатични. Представляват микроскопични безкрили същества, които се хранят с мъртвата кожа на хората и техните домашни любимци. Въпреки че не пренасят болести, те са особено опасни за податливите на алергии хора, както и за децата.

Най-често живеят в матраците, в мебелите и в спалното бельо, но тъй като са прекалено малки, трудно могат да бъдат видени с просто око.

Най-добрият начин да се отървете от акарите е да почиствате редовно не само дома си от прах, но да използвате прахосмукачката и за почистване на матраци, дивани, фотьойли, килими и др.

Друг много важен фактор е да се намалят температурата и влажността в помещенията. Идеалната среда за акарите е между 24 и 27 градуса и влажност 70-80%. Всяко едно понижение ще им се отрази негативно и ще забави тяхното възпроизвеждане. Опитайте се да поддържате температура около 21 градуса и влажност около 50% - това са оптималните стойности не само за намаляване на акарите, но и за една по-здравословна среда на живот.

Домашните акари не обичат и прекалено високите температури. Това означава, че е хубаво да перете дрехите и чаршафите на високи температури. Ако използвате сушилня след това - още по-добре. Дезинфекцията ще се отрази зле на малките твари.

Студът също ще ви помогне в борбата с акарите. Най-добрият вариант е да опаковате по-деликатните тъкани, в които се събират акарите, и да ги пъхнете във фризера за една нощ. Това ще ги убие със сигурност, но не забравяйте да изтръскайте добре дрехите, за да се отървете от мъртвите вредители.

В специализираните аптеки и магазини има специални препарати против акари, които са лесно достъпни и не са особено скъпи. Имайте предвид обаче, че по време на обезпаразитяването трябва да сте с маска и да следвате стриктно указанията на опаковката на продукта.

Друг вариант, който препоръчват специалистите, е да използвате прахосмукачка с воден филтър. Това е може би най-добрият метод за унищожаване на акарите, но за съжаление не е достъпен за всеки. Можете обаче от време на време да се възползвате от услугите на фирмите, които предлагат почистване с подобен вид прахосмукачка. За нея е доказано, че е ефективна срещу акарите.

Маслото от чаено дърво е истински природен дар, който намира широко приложение. То има отлични антибактериални, противогъбични и антивирусни действия. Маслото ще намали акарите у дома и същевременно ще дезинфекцира дома по отличен начин.

Килимите са място, където могат да се натрупат голям брой акари. Те събират всякакви мъртви клетки и тъкани, които допълнително захранват вредните паразити. Заменете килима с твърда настилка и по този начин ще се отървете от истински развъдник за акари. Ако пък все пак не искате да се разделите с любимия килим, се старайте да почиствате пода често.

Следващият съвет ще ви се стори странен, но е много ефективен - не оправяйте леглото си веднага щом се събудите. Оставете леглото неоправено, като леко отметнете завивката на една страна - така ще позволите на натрупаната влага да се изпари през деня и ще се намалят благоприятните условия за събиране и размножаване на акари.

Нека домашният любимец стои извън спалнята. Акарите много обичат козината на котките и кучетата и лесно се загнездяват в нея, а ако домашният любимец често спи на спалнята ви, гадинките ще преминат и там. Определете правила и не позволявайте на животинката да се качва на леглото, където спите.

Намалете броя на меките възглавнички у дома, избягвайте тежките завеси. Това са все места, по които се натрупват огромен брой акари. Завесите могат да бъдат заменени от щори, които се почистват лесно и не събират акари.

Без значение какъв подход сте избрали, не забравяйте, че акарите могат отново да се появят, поради което профилактиката и доброто почистване на дома са задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати