Как да си направим зимна градина на балкона

Градинарство

Психолозите смятат зимната градина на балкона за ефективно средство за справяне с депресията, която сполетява хората през студената част на годината. Малкият градински рай на закритата тераса може да даде безценно време на съвременния човек да бъде поне малко сред природата.

За да създадете подобно уютно кътче и във вашия дом, се нуждаете от свободно място, остъклен балкон и допълнително осветление. Преди да започнете да създавате зимната градина, трябва да проверите изолацията на терасата. Не трябва да има пукнатини, през които да навлизат влага и студ. Това няма да се отрази добре на растенията ви.

Помислете и за подовото покритие. Препоръчителни са балатуми, керамични плочки, мозайки или покритие, което може спокойно да се намокри. Въпреки че е остъклен, балконът трябва да има и допълнително отопление. Старайте се температурата във вашата градина да не пада под 15 градуса.

Въпреки че много от саксийните растения издържат и на 0 градуса, за да имате комфорта да направите истинска и разнообразна зимна градина на терасата, препоръчително е температурата да е по-висока. Лесно ще я контролирате, ако поставите термометър в някоя от саксиите.

Бонзай за зимна градина

За по-добро развитие на растенията в градината най-добре е да сложите щори на прозорците. Така ще можете да регулирате силата на слънцето. Стените и подът трябва да са декорирани с естествени материали. За вашето удобство и естетичен вид поставете плетена мебел.

Терасите обикновено представляват предизвикателства с малкия си обем, стигне ли се до подреждане на саксиите. За да имате място не само за растения, а и за вас, за да можете да им се любувате, поставете големите саксии на пода, а малките на столове, етажерки, в кошници, висящи от тавана.

При организиране на зеленото ви бягство от зимата най-простият вариант е мини-градина без декор, централната композиция се задава от най-голямото растение, например палма, драцена или фикус. Слага се в голяма кашпа на пода и около него се поставят ниски контейнери, саксии, кошници с различни размери.

На перваза подредете светлолюбивите растения – орхидея, хортензии, рози, азалии. В окачени на тавана кошници най-добре стоят пълзящите растения и лианите.

Кактуси за зимна градина

Интересно изглеждат съчетания от стандартни растения с тропически, а любителите на минималистичния стил в градината на балкона вероятно ще организират в нея централно място на колекцията от кактуси и ценния бонзай.

Като цяло при организиране на зимната градина дайте простор на своята фантазия и преди всичко преценете дали условията на балкона отговарят на нуждите на всички растения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати