ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Десет храни, които са забранени по света

Десет храни, които са забранени по света

MarianaMariana
Джедай
1432764214
Десет храни, които са забранени по света
Органайзер за препарати с дръжка-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
8.20 лв.
6.89 лв.
Виж ››

Мнозина от вас ще останат изненадани, когато разберат как храни, които могат спокойно да се срещнат на трапезата в някои страни и дори се смятат за деликатес, са забранени със закон в други.

Не става въпрос за екзотични деликатеси, приготвени от насекоми или странни животни, а за съвсем обикновени ястия и продукти, които поради религиозни, културни или здравни съображения са табу на трапезата в някои държави.

Макарони със сирене

Макар и кулинарна класика, макароните със сирене са забранена в редица страни, сред които Норвегия и Австрия. Следва да уточним, че законът не забранява да си приготвите макароните у дома. Забранява се продажбата на консервирани готови макарони със сирене, защото в консервирания продукт се съдържа оцветител, който представлява потенциална опасност за здравето на деца и възрастни.

Гъши дроб

Гъши дроб е забранена храна в някои държави

Един от най-търсените в Европа деликатеси е забранен за консумация в Израел, Индия, Аржентина, както и в няколко американски щата. Забраната е наложена заради нехуманното отношение към пернатите и насилственото им угояване. Иначе гъшият дроб си е вкусен, и то доста. Добрата новина е, че от скоро калифорнийските ресторанти имат позволение да приготвят гъши дроб.

Хайвер

Всъщност хайверът е забранен в една-единствена държава заради критично ниското ниво на популацията на рибите, от които се извлича – Иран. Навсякъде другаде по света консумацията му се смята за символ на просперитет.

Кетчуп

Десет храни, които са забранени по света

Колкото и да ви се струва невероятно, кетчупът е забранен за употреба от ученици във Франция. Причината според френските власти е, че употребата му съсипва автентичния вкус на френската кухня.

Шоколадови яйца

Малцина знаят, че родина на шоколадовите яйца е Италия. Още по-малко хора знаят, че в проджбата и консумацията им е забранена в държавата, в която гражданите имат конституционното право да носят оръжие - САЩ. Според здравните власти малките частички, съдържащи се в играчките в яйцата, могат да бъдат потенциално опасни за децата.

Свинско месо

Най-обичаното от българите месо е абсолютно забранен от редица държави по религиозни принципи. И в исляма, и в юдеизма свинята се смята за нечисто животно. Затова консумацията ѝ е табу по религиозни причини.

Чесън

Чесънът е забранен в някои държави

На практика чесънът не е забранен за употреба в нито една държава, но е табу сред будистките монаси в Китай, както и сред някои индийски касти. Те не бива да го консумират по религиозни причини, защото се смята, че свръхполезният зеленчук е храна за Боговете.

Мастило от сепия

Считаното за кулинарен деликатес мастило от сепия е забранена за продажба в Южна Корея заради опасността от отравяне.

Баница с месо

Невероятно, но производството и консумацията на баница с месо в Сомалия са забранени. Забраната е въведена преди години заради недобросъвестни търговци, които продавали по пазарите баници със развалено месо.

Непастьоризирано мляко

Забранено е да си купувате непастьоризирано мляко в Канада. Здравните власти са наложили забраната заради болестите, които непастьоризираното мляко може да причини, породени от ниската хигиена в процеса на доене и съхранение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати