ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Десет храни, които са забранени по света

Десет храни, които са забранени по света

Макарони

Мнозина от вас ще останат изненадани, когато разберат как храни, които могат спокойно да се срещнат на трапезата в някои страни и дори се смятат за деликатес, са забранени със закон в други.

Не става въпрос за екзотични деликатеси, приготвени от насекоми или странни животни, а за съвсем обикновени ястия и продукти, които поради религозни, културни или здравни съображения са табу на трапезата в някои държави.

Макарони със сирене

Макара и класика, Макароните със сирене са забранена в редица страни, сред които Норвегия и Австрия. Следва да уточним, че законът не забранява да си приготвите макароните у дома. Забранява се продажбата на консервирани готови макарони със сирене, защото в консервирания продукт се съдържа оцветител, който представлява потенциална опасност за здравето на деца и възрастни.

Гъши дроб

Гъши дроб

Един от най-търсените в Европа деликатеси е забранен за консумация в Израел, Индия, Аржентина, както и в няколко американски щата. Забраната е наложена заради нехуманното отношение към пернатите и насилственото им угояване. Иначе гъшият дроб си е вкусен и то доста. Добрата новина е, че от скоро калифорнийските ресторанти имат позволение да приготвят гъши дроб.

Хайвер

Всъщност хайверът е забранен в една-единствена държава заради критично ниското ниво на популацията на рибите, от които се извлича – Иран. Навсякъде другаде по света консумацията му се смята за символ на просперитет.

Кетчуп

Колкото и да ви се струва невероятно, кетчупът е забранен за употреба от ученици във Франция. Причината според френските власти е, че употребата му съсипва автентичния вкус на френската кухня.

Шоколадови яйца

Малцина знаят, че родина на шоколадовите яйца е Италия. Още по-малко хора знаят, че в проджбата и консумацията им е забранена в държавата, в която гражданите имат конституционното право да носят оръжие - САЩ. Според здравните власти малките частички, съдържащи се в играчките в яйцата, могат да бъдат потенциално опасни за децата.

Свинско месо

Най-обичаното от българите месо е абсолютно забранен от редица държави по религиозни принципи. И в исляма, и в юдеизма свинята се смята за нечисто животно. Затова консумацията ѝ е табу по религиозни причини.

Чесън

Чесън

На практика чесънът не е забранен за употреба в нито една държава, но е табу сред будистките монаси в Китай, както и сред някои индийски касти. Те не бива да го консумират по религиозни причини, защото се смята, че свръхполезният зеленчук е храна за Боговете.

Мастило от сепия

Считаното за кулинарен деликатес мастило от сепия е забранена за продажба в Южна Корея заради опасността от отравяне.

Баница с месо

Невероятно, но производството и консумацията на баница с месо в Сомалия са забранени. Забраната е въведена преди години заради недобросъвестни търговци, които продавали по пазарите баници със развалено месо.

Непастьоризирано мляко

Забранено е да си купувате непастьоризирано мляко в Канада. Здравните власти са наложили забраната заради болестите, които непастьоризираното мляко може да причини, породени от ниската хигиена в процеса на доене и съхранение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати