Какво трябва да знаем за енергоспестяващите крушки

Енергоспестяващи крушки

Крушките са сред най-често използваните електрически уреди в един дом. Светлината, с която те ни даряват, е от изключително важно значение за това как се чувстваме и как работим. Напоследък все по-често се говори за пълна подмяна на традиционните крушки с нажежаема жичка с нови енергоспестяващи крушки. 100-ватовите и 75-ватовите нажежаеми крушки вече са забранени, поради което темата е повече от актуална. Ето какво трябва да знаете за енергоспестяващите крушки:

До 98% от електричеството, което стандартните крушки консумират, отива за генериране на топлина. Именно поради това те се наричат нажежаеми крушки. В това отношение флуорисцентните осветителни тела и в частност компактните флуорисцентни крушки, познати ни като енергоспестяващи, са 75 % по-ефективни за същия обем светлина. По този начин сумата, която се спестява от сметката за ток, е шест пъти по-голяма в сравнение с инвестицията в иначе по-скъпите енергоспестяващи крушки. Т.е. – инвестицията в енергоспестяваща крушка се изплаща бавно, но сигурно.

Друг важен момент са евтините и нискокачествени марки енергоспестяващи крушки. Въпреки че са отскоро на пазара, те вече разочароваха мнозина с краткия си живот и ниско качество на светлината. Както често се убеждаваме, и тук важи максимата, че евтиното излиза скъпо. Ако сте решили да закупувате енергоспестяващи крушки, то по-добре инвестирайте в по-качествени, макар и осезаемо по-скъпи модели.

Никога не изхвърляйте употребените енергоспестяващи крушки в кошчето. Във всяка от тях се съдържа малко количеството живак, който е токсичен. Те изпускат по-малко живак в околната среда, отколкото крушките с нажежаема жичка, но все пак изпускат някакво количество. Употребените крушки се изхвърлят на обозначените за това места.

Актуален списък може да откриете в сайта на министерството на околната среда и водите. Ако счупите подобна крушка, то най-добре проветрете добре помещението, без в него да има хора. Парчетата се събират с тиксо, а мястото се почиства с хартиени кърпи. Остатъците се опаковат добре, за да не пострада някой.

Освен подмяна с енергоспестяващи крушки е добре да се сдобиете и с програмируеми часовници за прекъсване на осветлението. Новите крушки не пасват добре на всяко осветително тяло, тъй като понякога размерът им е неподходящ, то програмируемите часовници за прекъсване на осветлението не изискват промени от страна на потребителите. Специалисти са на мнение, че тези нови машинки в някои случаи могат да спестят много повече от каквито и да е флуорисцентни и LED осветителни тела.

Енергоспестяваща  крушка

Сред енергоспестяващите крушки съществува и един изключително пренебрегван избор - халогенните крушки. Те са с 10% до 40% по-енергийно ефективни от тези с нажежаема жичка и живеят 2-3 пъти по-дълго. Ако бъдат комбинирани с програмируеми устройства за прекъсване или димери за плавно намаляване на силата на светлината, те също спестяват големи количества електричество.

Алтернативното осветление е нашето бъдеще. Стандартното осветление, с което сме израснали – това с една класическа лампа над главите ни, е сред най-вредното, некомфортно и неприятно осветление. Специалистите са единодушни, че за едно помещение е препоръчително да има поне два източника на светлина и по възможност да няма едно централно светещо тяло на тавана. А светодиодите в тази мода ще са все по-често срещано явление.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати