Диетични салати с ядки за тънка талия

Зелена салата

За да разнообразите някоя салата, достатъчно е да добавите шепа ядки – това може да са орехи, лешници, фъстъци, а защо не и слънчогледови или тиквени семки.

Първата салата, която ви предлагаме, е много вкусна и сочна – можете да си я приготвите само с маруля или да използвате от миксовете от зелени салати, които се предлагат в магазините.

Нарежете салатата и я сложете в голяма купа – към нея добавете нарязан на ситно зелен лук. Дресингът пригответе със супена лъжица горчица и същото количество лимонов сок и мед – хубаво разбъркайте и сложете няколко лъжици зехтин и сол.

Ако предпочитате по-кисели дресинги, сложете още една – две лъжици лимонов сок. Залейте зелената салата с дресинга и сложете накълцани на ситно тиквени семки – за още по-вкусна салата изпечете семките на сух тиган. Можете да поръсите зелената салата и с накълцани на ситно фъстъци. Ако предпочитате рукола, пригответе си салатата с нея, но пропуснете зеления лук.

Следващото ни предложение е за малко по-необичайна салата от моркови и ябълка, а ето и необходимите продукти:

Салата

Салата от моркови и зелена ябълка

Необходими продукти: 5 моркова, 1 зелена ябълка (от по-киселите), пресен джинджифил, зелен лук, ½ ч.ч. орехови ядки, ½ ч.л. мед, 1 с.л. оцет или лимонов сок, зехтин и сол на вкус

Начин на приготвяне: Първо, настържете предварително измитите моркови на едро ренде – ако имате кухненски робот, можете да я приготвите там. Към морковите сложете настъргана на едро ябълка и накълцан на много ситно пресен лук – не повече от един-два стръка.

Пресният джинджифил се настъргва на ситно ренде – необходима ви е около 1 с.л. от него. След това го изсипете при ябълката и морковите. Отгоре залейте с дресинга, който се приготвя с останалите съставки. Най-накрая поръсете с орехите – ако ядките са много едри, ги накълцайте на ситно. Хубаво е салатата да се консумира веднага след като се приготви.

Диетични салати

Последното ни предложение е за салата със зеле – можете да го замените със зелена салата, ако предпочитате. Нарежете на ивици зелето и добавете към него два стръка зелен лук и морков, който сте нарязали на жулиени. След това накълцайте една краставица на шайби и я добавете върху салатата.

Разбъркайте добре и подправете зелето с дресинг от ½ ч.ч. кисело мляко и 3 – 4 с.л. майонеза. Към дресинга добавете лимонов сок и сол на вкус. Залейте салатата и поръсете с малко магданоз. Разбъркайте и накрая добавете орехи и фъстъци, както и няколко резена твърди сирене.

За да стане още по-ароматна салатата, можете да смелите ядките на ситно и да ги объркате с дресинга, след което да залеете зелето.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари