С какво да заменим химическите ароматизатори за въздух

Аромати

Най-вероятно във всеки дом има поне по един ароматизор, купен от магазина. Независимо дали става дума за аерозолен или електрически ароматизатори, и двата варианта могат да се окажат изключително вредни за цялото ви семейство. Нека не забравяме, че вдишването на химическо вещество е най-бързият начин то да се абсорбира в тялото.

Основните виновници при ароматизаторите са гликолните етери с етиленова база и терпените. Самите етери са токсични, а при терпените се получават отровни съединения при самото им свързване с озона. Продуктите с аромат на лимон и бор се оказват най-опасни според специалистите, тъй като химикалите, които се използват за получаването на тези аромати, реагират с озона във въздуха и формират формалдехид и ултрафини частици, които могат да попаднат в дробовете.

Ето няколко рецепти, благодарение на които можете да се сдобиете с безвреден освежител за въздух.

Портокал, канела и карамфил

Аромат от портокал, канела и карамфил е по-скоро зимен, защото мирисът на канела напомня изключително много за прясно изпечени коледни сладки. Самият ароматизор се приготвя по следния начин: Поставете съставките в съд, напълнете го с около 1 л вода и загрейте. Когато водата започне да се изпарява, ще почувствате, че къщата ви се изпълва с аромата. След това, докато сместа е още топла, я прехвърлете в буркан или друг съд и я преместете за 15 минути в стаята, която искате да освежите. Ароматът след това ще трае поне няколко часа.

Лимон, розмарин и ванилия

Ванилия

Комбинацията на лимони, розмарин и ванилия напомня за дългите летни дни – лека, свежа и дълготрайна. Използвайте една капка на ванилов или бадемов екстракт за подобряване и засилване на аромата. За да добавите свежа нотка, можете да използвате екстракт от мента. Приготвя се по същия начин като горния ароматизатор.

Липа, мащерка, мента и ванилия

Симбиозата между липа, мащерка, мента и ванилия е идеалната комбинация за всички ценители на билковите аромати! Розмаринът, мащерката и липата са доказали във времето своето успокояващо и благоприятно въздействие. И за приготвянето на този освежител на въздух, ще имате нужда от литър вода и подходящ съд за загряване на котлона.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати