ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Колко често да перем кърпата за баня

Колко често да перем кърпата за баня

Кърпи
Ръчна прахосмукачка с аксесоари-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна прахосмукачка с аксесоари
55.00 лв.
44.00 лв.
Виж ››

Много хора се затрудняват пред въпроса за това колко често трябва да се сменя кърпата за баня. Според специалистите три-четири използвания са оптималният вариант, след който трябва да я сложим за пране.

След това се появява реална опасност от развитието на бактерии и плесени. Някои смятат, че кърпата за баня трябва да се пере веднага след първата вана.

Лекарите са категорични, че ако я сложите да се суши правилно, няма нужда да я поставяте за пране веднага след първата употреба. Тук обаче идва въпросът колко пъти може да се използва една и съща кърпа, преди да се изпере.

Три-четири ползвания са напълно нормални. Стига разбира се, да се научим да сушим правилно хавлиената си кърпа.

След като използвате кърпата, трябва добре да я разгърнете и да я сложите на сушилнята. Най-добре е да се суши навън. Ако разполагате с вентилатор в банята, то е добре докато се къпете, да го оставите да работи. По този начин ще намалите влагата, която обикновено се запазва за по-дълъг период в тези помещения.

Това се прави, тъй като именно влажната баня е идеална среда за развитието на микроорганизми в хавлиените халати и кърпи, както и кърпите за лице и ръце.

Кърпа за баня

Броят им се удвоява на всеки 15-20 минути, достигайки колосални бройки. По този начин кърпата става негодна за повторна употреба и трябва задължително да се изпере. Ако кърпата се намокри много, също трябва да се смени веднага.

Самото пране също е от голямо значение. Добре е кърпите да се перат на не повече от 60 градуса, с качествен перилен препарат. Те могат да се втвърдят, ако по тях останат остатъци от праха за пране или ако са сте предозирали и не са изплакнати добре.

За да сме сигурни, че препаратът е отстранен, е добре да използваме пълна програма за пране с достатъчно дълъг цикъл на плакнене.

След като приключи, кърпите се преместват от пералнята възможно най-бързо в сушилнята или се простират оптимално разгърнати навън.

Ако се оставят мокри в пералнята, в коша за пране или дори в сушилнята, във влакната започват да се образуват бактерии, плесени и неприятна миризма. Това налага повторно пране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати