ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Най-мръсните места в банята

Най-мръсните места в банята

Тоалетна

Банята е може би най-предразположеното към развитие на бактерии място в къщата. Най-вероятно сте наясно с основните грижи, които трябва да полагате като честото изтъркване на повърхностите и смяната на четката за зъби, но надали знаете коя е най-мръсната повърхност в банята.

Според специалистите повърхността, на която трябва да се обръща най-много внимание, е подът. Размерът на бактерии, открити на пода на банята, варират. Веднага след почистването по пода му могат да се открият повече от хиляда бактерии на квадратен сантиметър, а час по-късно те могат да наброяват един милион. Ако не внимаваме и не взимаме правилните мерки, можем бързо да увеличим количеството им, да ги разпространим и да ги вкараме в организма си.

Подът, въпреки че е най-голямата повърхност в банята, най-често се пренебрегва. Той е съвкупност от мръсотията, която носим отвън и пръските от тоалетната чиния - всеки път, в който пускате водата, частици летят във въздуха на разстояние от почти два метра. Те се примесват и с остатъците от продукти като сапуни и шампоани и още много други. Нищо чудно, че подът е толкова популярен терен за микробите.

Едни от най-честите бактерии, които могат да се открият по пода на банята, са стафилококи, които се намират по нашата кожа, и колиформи, откривани в червата ни. Ешерихия коли, свързана с появата на акне бактерия, която може да причини диария и спазми, също бива откривана там.

За да се справим с бактериите по пода, трябва да спазваме безупречна хигиена. Тъй като тези вредоносни частици обичат влагата, е най-добре да предотвратим нейното образуване. Попивайте мокрия под, пускайте вентилатор, докато се къпете, и отваряйте широко прозореца си.

Под в банята

Мръсните дрехи не трябва да се слагат директно на пода, а вкоша за пране. Мокрите кърпи пък поставяйте на стойка, за да изсъхнат.

Добре е подът да се мие поне веднъж седмично. Веднъж годишно го почиствайте с варов разтвор. Освен това може да инвестирате и в джапанки или други обувки специално за престоя си в банята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати