Наръчник на перфектната домакиня - хитрини за всеки дом

Почистване

Всяка домакиня има различни безотказни трикове, които прилага в дадени ситуации. Някои ги знае от баба си, други пък са ѝ ги казвали приятелки. Няма как да отречем, че съществуват наистина много добри идеи за улеснение на бита, които понякога са дори по-ефективни от скъпите препарати. Днес ще ви представим още няколко мъдрости, които ще са ви полезни дълго време.

1. Ако забележите, че ютията ви е ръждясала или пък по нея има петна от неизвестен произход, натъркайте малко морска сол върху плоскостта. След това изгладете бял лист хартия и вече можете да бъдете спокойни, че петната няма да се пренесат върху любимата ви бяла риза.

2. Ако водата започне да се оттича бавно в мивката, значи водопроводната тръба е запушена. Гледали сме стотици реклами за препарати, които се борят с този проблем, но защо да давате излишни средства, като има по-лесен начин да отпушите канала, при това съвсем сами? Сипете в мивката ½ чаша сол, а след това залейте с 1 литър гореща вода.

3. Доста често върху крановете на мивката или сифона в банята се появяват неприятни петна, в следствие от твърдата вода. За да се справите с тях, имате нужда от кърпа, напоена със зехтин, с която да забършете неръждаемата стомана.

4. Бебешкото олио е идеално, за да накарате предметите, покрити с хром, да заблестят. Просто нанесете малко от него върху памучна кърпа, и изтрийте с нея хромираните повърхности.

5. Знаехте ли че, лакът за коса може да премахне досадните петна от козметика? Напръскайте засегната област с лак за коса, оставете да престои 10 минути, после избършете с влажна гъба и накрая го пуснете в пералнята.

6. Алуминиевото фолио може да се похвали с още една употреба в кухнята освен покриване на ястия във фурната. То премахва безотказно упорити петна от стъкло. Всички знаем колко зле може да изглежда една тава с такива белези от готвене. Смачкайте малко фолио на топка и я използвайте да изтъркате стъклени съдове или повърхности.

7. Тебеширът може да предпази приборите за хранене от потъмняване. Увийте парче тебешир в марля, която да абсорбира влагата, и го сложете в чекмеджето с приборите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати