ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Бодлива завеса в банята ни учи да пестим вода

Бодлива завеса в банята ни учи да пестим вода

Баня

Интересен начин за пестене на вода бе представен на Световното изложение в Торонто, Канада. Иновативна артинсталация за баня, направена от текстил, обра овациите на много от присъстващите на мащабния форум.

Самото съоръжение е съвсем просто. То представлява текстилни шипове, които се прикрепват на стената на банята в близост до душа. На пръв поглед представлява необичайна и пъстра украса за баня. В спокойно състояние шиповете висят надолу, но само след четири минути те автоматично се издуват и забутват къпещия се човек далеч от душа.

Платнените шипове не могат да наранят човек. Тяхното предназначение е да му напомнят, че водата е ценен ресурс, който не бива да бъде пилян с лека ръка.

Засега създателите на украсата за баня с екологична насоченост не планират да пускат изобретението си на пазара. Тяхната цел е да предизвикат обществен дебат за нуждата от пестене на водата и кризата с бързо изчерпващите се водни ресурси на Земята.

Макар представената артинсталация да не може да бъде намерена в България, има няколко лесни начина, с които можем да пестим вода в банята.

Бодлива завеса за баня

Най-важно е да проверите вашата тоалетна за течове. Сложете в казанчето боя за яйца или друг оцветител. Ако без да пускате водата цветът започва да се появява в купата, имате теч и казанчето веднага трябва да се ремонтира.

Поставете две или три малки пластмасови бутилки, пълни с камъни или пясък, в тоалетното казанче. Внимавайте да не повредите механизма на казанчето. С този прост метод можете да спестите повече от 10 литра вода на ден.

Взимайте по-кратки душове. Дълги душове с топла вода ви костват средно от 5 до 10 л. вода. Допълнително можете да спестите от ценната течност, ако и инсталирате водоспестяващ душ с ограничител на струята.

Спрете водата, след като намокрите четката си за зъби, и си напълните чаша за изплакване. По този начин можете да спестите повече от 3 литра дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати