Места в кухнята, които забравяме да почистим

Кухня

Почистването на кухнята е задължително за всяка домакиня. Но колкото и това да се е превърнало в рутина от ежедневието, неминуемо на всеки от нас се случва да пропусне някои от задължителните за почистване места. Ето кои са местата в кухнята, които забравяме да почистим:

Кафемашината и кафемелачката

Кухнята изобилства от уреди. Най-често използваните са кафемашината и кафемелачката. Всеки от тези уреди е изключително благодатна за размножаване на бактерии, тъй като при приготвянето на кафето се затопля, а това създава подходяща за растеж среда. Едно от най-добрите средства за почистване на кафемашината и кафемелачката е гъба, напоена с оцет.

Дръжките на уредите и вратите

Това са едни от най-често докосваните повърхности в дома и гъмжат от бактерии и микроорганизми. Всички дръжки – на вратите, шкафовете, хладилника, миялната, микровълновата, трябва да се забърсват ежедневно.

Пазарските чанти за многократна употреба

Те са удобен начин за пазаруване. Лошото при тях е, че всички продукти, които се пренасят в тях, оставят своята следа. Поради това е добре всички торбички за многократна употреба да се перат често и да се подменят на определен период от време.

Миене на чинии

Канала на кухненската мивка

Това е мястото, през което изтичат всички мръсотии. Поради това е добре да се почиства, ако не ежедневно, то поне на няколко дни.

Съдомиялната машина отвътре

Едно от най-често забравяните места за почистване в кухнята са уплътненията на миялната, където се събират милиони бактерии. Добре миялната да се дезинфекцира поне веднъж седмично, особено ако се използва интензивно. Най-добрият разтвор за почистване е този от 1 част оцет и 1 част вода. Смесете ги в спрей бутилка и напръскайте замърсените участъци, след което изплакнете и оставете да изсъхне напълно.

Кошчето за боклук

То е идеалната площ за разпространение на бактерии. Остатъците от храна по него събират микроорганизми и носят неприятна миризма. Кошът се мие всяка седмица или по-често.

Подвижната скара на фурната

След всяко готвене върху нея остават много загорели остатъци, които трябва да се почистват своевременно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати