ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Трикове за почистване на килима

Трикове за почистване на килима

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Чистене на Килим
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Почистването на килима в домашни условия е нещо, което производителите им не толерират, тъй като могат да възникнат различни проблеми в резултат от неправилната процедура. Истината обаче е, че 42% от хората предпочитат сами да почистват своите килими.

Ако не знаем как да почистим правилно килима си, това може да доведе до различни проблеми. Поради това е добре да следваме инструкциите за почистване, за да не се появи мухъл или плесен.

Ако изперем неправилно килима, гаранцията на производителя може да отпадне. Двете основни грешки, с които можем да се сблъскаме, са преовлажняване и прекомерната употреба на детергенти.

Има няколко метода за почистване на килима. Най-често използваният от домакините, е този с гореща вода. На пазара се предлагат много уреди за почистване с пара. Резултатите са добри, но все пак варират в зависимост от използваните процедури и степента на замърсяване на килима.

Най-добри резултати има при използването на препарати с високо качество. Те се прилагат директно на килима с помощта на специалните накрайници, оставят се за 5-7 минути, след което се почистват.

Един от старите трикове за почистване на килима, е този със сняг. Когато навън е студено и всичко е покрито с дебел пухкав сняг, това е най-доброто време за пране на килима. Той се поставя откъм лицевата част в дебел сняг и се изчетква внимателно. Ефектът е повече от уникален.

Почистване на Килим

Ако не ви се излиза в студа, то може да опитате и със сапунен разтвор. Разтворете малко сапун или перилен препарат във вода и с помощта на гъба почистите килима. За да станат още по-ярки шарките на килима, напоете гъбата с етилов спирт.

Килимът може да се почисти перфектно и със сода бикарбонат. Тя е неутрален и мек абразив и има свойството да почиства всякакъв вид повърхности, и то без да ги надрасква. Това е може би най-лесният начин за почистване на килима, тъй като не изисква никаква физическа натовареност.

Нужно е само да разпръснете содата равномерно по повърхността по килима и да я оставите да действа за една нощ или денонощие. След това внимателно се отстранява с прахосмукачката. За по-добър аромат добавете няколко капки етерично масло.

Сред алтернативните почистващи препарати за килим, място намира и оцетът. Разтвор от 50:50 хладка вода и оцет, в комбинация с малко сода за хляб, чисти перфектно.

Когато по килима има петна, те трябва да се третират по-агресивно. За да бъдат отстранени, килимът предварително се накисва във вода с амоняк в съотношение 1 л вода на 1 с.л. амоняк.

След като престои няколко часа, се търка с мека четка и сапунен разтвор. Изплаква се обилно няколко пъти, като към последната вода се добавя и малко оцет.

Триковете за почистване на килима са от полза за всяка домакиня. Килимът се почиства основно минимум два пъти в годината, а поне веднъж в седмично се чисти с прахосмукачка или се изтупва.

Вълнените килими не се почистват с влажна кърпа или с четка, тъй като влакната се степват, основата изгнива и започва да се скубе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest