Колко често трябва да перем чаршафите и хавлиите

Колко често трябва да перем чаршафите и хавлиите

Спалното бельо е основна част от интериора на всяка спалня, независимо дали е изложено на показ, или е скрито под шалте в същата гама.

Много хора считат, че поддръжката на чаршафите и завивките не изисква специални грижи, но ако не искате да купувате всеки месец нов комплект с чаршафи, трябва да полагате поне минимални грижи за тях.

Чистотата на домашното бельо - хавлии и чаршафи, е нещо, което е пряко свързано със здравето ни. Всеки обаче има различно виждане колко дълга да е употребата им, преди да реши, че са мръсни и да ги завърти в пералнята.

Тази тема е била повод за задълбочени дискусии многократно и дори са провеждани различни социални анкети. Проучванията сочат, че всяка осма жена доста рядко сменя спалното бельо, а 13% от хората спят в чаршафи, които дори не са прани през последния месец.

Истината е, че ако искате хигиената да е на високо ниво у дома, трябва да перете спалните комплекти всяка седмица, или в най-лошия случай - на всеки две седмици. Всеизвестно е, че прането изтънява тъканите, но това не бива да ви кара да отлагате пускането на пералня.

Не чаршафите имат пряк достъп с кожата, а калъфките за възглавници се допират до най-нежната кожа на лицето. Независимо на какво ниво е личната хигиена на човек, всички хора отделят мъртви кожни клетки, косми и телесни течности.

Колко често трябва да перем чаршафите и хавлиите

Ако те останат там прекалено дълго, може да причинят неприятна миризма, лепкавост и да служи като храна за буболечки, микрокърлежи, бълхи и други паразити.

Специалистите съветват да перете мръсните чаршафи и завивки в гореща вода, освен ако то не е произведено от нежен материал, като коприна. При пране водата трябва да е около 59-60 °C, за да бъдат премахнати бактериите и акарите.

Що се отнася до кърпите за баня, които всички в семейството използват, пускайте ги в пералнята след 3-4 употреби. Това е от изключително значение, тъй като по-голямата част от времето те са влажни, а както знаете влагата и топлината са предпоставки за развитието на различни бактерии.

Кухненските кърпи могат да бъдат прани веднъж на 10 дни, ако с тях не се забърсват силно замърсени плоскости.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати