ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да озеленим балкона

Как да озеленим балкона

Как да озеленим балкона

Ако сте запалени градинари, но не разполагате с градина, то най-доброто решение за вас е озеленяването на балкона. Там, сред растенията, всеки може да се отдаде на заслужена почивка и отдих.

Балконът също е част от жилището, но често сме свикнали да го пренебрегваме. Пространството на терасата може да се аранжира по много начини. Озелененият балкон има съвсем друг вид. Нужно е само да е остъклен.

В повечето случаи, остъклените балкони са много малки. Това не трябва да ви спира в начинанието, стига да не прекалявате с броя на растенията и цветята, които ще отглеждате. Вариант за спестяване на пространство, е използването висящи кошници или приспособления, с които растенията да бъдат прикачени към стените.

Когато решите да озеленявате балкона си, то се отървете от всички ненужни шкафове, кофи, буркани и изобщо – всички предмети, които пречат. Сред цветята може да поставите малка масичка с максимум два стола, за да остане пространство, където да се разминавате без проблеми.

Ако пък балконът ви е голям, то може да обособите няколко зони – детски кът, барбекю и част за вашата растителност.

Как да озеленим балкона

Независимо от площта на балкона, аранжировката на цветята в него трябва да се направи така, че да изглежда красиво и стилно. На първо място стои изборът на саксии. Те трябва да са с еднакъв цвят и да си подхождат.

При озеленяване на балкона, задължително е да се съобразите с изложението. Северните балкони не са от най-подходящите за озеленяване, тъй като за тях трябва да се заложи само на цветя, които обичат по-малко светлина. Ако разполагате с южен или западен балкон пък, е необходимо да се спрете на цветя, които обичат слънцето. Цветята на южния балкон обаче се нуждаят от много грижи и поливане. Най-подходящо за отглеждане в случая е сакъзчето.

Безспорно, най-подходящ за озеленяване, е източният балкон. Тъй като няма нужда от изкуствено засенчване, той е подходящ за отглеждането на голямо разнообразие от видове. Стайните растения без проблем могат да стоят на източния балкон на открито. Там те няма да изискват по-различни от обичайните грижи. Разбира се, при някои от стайните растения съществува рискът от замръзване, особено ако балконът не е остъклен. При по-ниски температури те трябва да бъдат внесени в по-топло помещение.

Озеленяването на балкона завършва с поставянето на подходяща декорация. Къща за птици, гномчета или сувенири от глина биха направил атмосферата още по-натурална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати