Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Три нетрадиционни салати с домати

Три нетрадиционни салати с домати

Нетрадиционна салата с домати

Доматите са вероятно продуктът, който присъства най-често на трапезата ни.

Подходящи за приготвянето на голям брой ястия, но се използват най-вече в традиционната балканска кухня.

Тъй като на всеки би му писнало да яде едно и също, решихме да Ви предложим 3 нестандартни рецепти за салати с домати:

Салата от айсберг с чери домати

Необходими продукти: 1 глава айсберг, шепа млади листенца рукола, няколко листенца пресен босилек и клонки риган, 10-12 чери доматчета, шепа начукани орехи, 40 г синьо сирене, 2 с.л. зехтин, 1 ч. л. балсамов оцет, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Айсбергът и руколата се измиват и накъсват в купа. Към тях се прибавят нарязаните на ситно зелени подправки, нарязаните на половинки чери домати и натрошеното сирене. Доматената салата се подправя със зехтина, балсамовия оцет и се овкусява на сол. Разбърква се добре и се поръсва с орехите.

Салата с домати и риба

Необходими продукти: Необходими продукти: 1 голям патладжан, 250 г рибено филе, 1/2 салата айсберг, 5 домата, сока от 1 лимон, няколко стръкчета ситно нарязан магданоз, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Доматена салата с риба

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, нарязват на ивички, осоляват се и се оставят за 30 мин., докато им изтече горчилката. Рибата се сварява на пара, нарязана също на ивички, а измитият айсберг се накъсва на едро и се слага на дъното на купата. Готовите патладжани се поливат с малко зехтин и се запържват за няколко минути на грил тиган. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и заедно с нарязаните на кубчета домати и патладжана се изсипват в купата. Всичко се подправя с лимоновия сок, зехтин и сол и се разбърква.

Домати, пълнени със зелена салата

Салата от пълнени домати

Необходими продукти: 650 г домати, 2 глави айсберг, няколко листенца рукола, 1 с.л. горчица, 4 с.л. зехтин, 3 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Доматите се разрязват с нож на кръст (но не до края), така че да могат да бъдат пълнени. Поръсват се с черен пипер и сол. От всички останали продукти се прави зелена салата, която също се овкусява и с нея се напълват доматите. По желание можете да полеете готовите пълнени домати с малко размесена с кисело мляко майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest