Златни правила за чист дом

Чистене

Чистенето не е сред любимите домакински задължения. За да не ви отнема толкова много време, а в същото време за да бъде домът ви винаги чист и спретнат, е необходимо само да следвате златните правила. Те ще ви спестят много време и усилия. Ето които са те:

Проветрявайте. Всеки дом трябва редовно да се проветрява. Свежият въздух се отразява добре на здравето и настроението ни. Отваряйте прозорците всеки път, когато имате възможност.

Не ходете с обувките вътре. Най-голямата грешка е да обуем обувките си и да се сетим, че сме забравили нещо вътре. Влизайки с тях в дома оставяме петна, които трудно се почистват след това.

Подреждайте дрехите си. За да избегнете безпорядъка, винаги подреждайте дрехите си. За целта в спалнята обособете закачалка или стол, на който да поставяте домашните дрехи или тези, които смятате да облечете.

Подреждайте хола всеки ден. Това е мястото, на което посрещате гостите си. Поради това е добре то да е прилежно подредено всеки ден. Колкото по-често подреждате, толкова по-малко работа ще имате.

Винаги оправяйте леглото си. Оправянето на леглото отнема по-малко от пет минути, но внася неподправено чувство за уют и ред. Може да спестите време като използвате чаршафи с ластик. Най-добре е да завършите с кувертюра.

Тоалетната винаги е с приоритет. Тя трябва да се почиства често. Малко препарат и приятен ароматизатор могат да постигнат чудеса.

Чистене на Тоалетна

Подреждайте в движение. Трябва да се научите да подреждате мимоходом. Когато видите, че нещо не е на мястото си, веднага го преместете – не оставяйте за после.

Пускайте прането в пералнята. За да не се трупат купчини от дрехи, винаги когато имате на разположение 1-2 минути проверете колко дрехи са се събрали и пуснете пералнята.

Пускайте съдомиялната. Същото е и при съдовете. Когато съдовете се натрупат, те трябва да се пускат в съдомиялната. Не ги оставяйте да чакат. Веднага след като приключи работа, разтоварете чиниите, поставете ги на мястото им и заредете за следващо миене.

Често почиствайте кухнята. За да не се трупа много работа, докато готвите забършете плота или измийте мръсните съдове от подготовката на ястието. След готвене пък винаги забърсвайте около котлоните, за да няма мазни петна.

Почистете мивката. През мивката минават всички нечистотии и остатъци от чиниите и посудата. Тя трябва да се почиства след всяко миене. Ако са се натрупали боклуци, то трябва да се изхвърлят, за да не мирише на лошо.

Ключът към чистия дом е планирането. За да изпълним домакинските си задължения, е нужно да си съставим подходящ план. Съобразете времето си с предстоящите задачи и им отделете нужното време. Ако се научите да отделяте по 30 минути дневно за почистване, ще си спестите много усилия.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати