Топ съвети за поддържане на матрака

Матрак

Много хора не полагат никакви грижи за своите матраци и дори никога не са замисляли трябва ли да го правят. Истината е, че също като апартамента, колата и дрехите ни, матраците се нуждаят от специална грижа.

Ако забравите за това и не успеете да отделите нужното време и внимание, матракът ви лесно може да изгуби положителните си характеристики.

Избягвайте да използвате матрака си върху метални пружини за легло, върху повърхности с широки ленти и върху плътна основа без отвори.

Тези основи не са подходящи, защото могат да предизвикат задържането на влага и да доведат до образуването на мухъл. Винаги използвайте дървена решетъчна рамка, която позволява непрекъснатото движение на въздух през матрака, защото това ще го предпази и поддържа добре проветрен.

Препоръчително е матраците, независимо от модела и цената, да се завъртат на определен период от време. Особено важно е през първите 6 месеца да въртите матрака така, че частта, на която сте слагали главата си, да стане място за краката ви. Можете и да ги изправяте, за да не се сбива пълнежът. Правете това и с детските матраци, защото те са по-тънки и склонни да се деформират.

Факт е, че матраците се почистват трудно, а събират прах и понякога дори се сдобиват с някое друго петно. Никога не чистете матраците с препарати на абразивна основа или пък с такива, които съдържат по-силни химикали, защото може да увредите не само покривната материя, но и пълнежа на матрака.

Спалня

Висококачественият протектор, който може да се пере, е идеален начин за осигуряване на чистота и дълъг живот на матрака. Протекторът за матрак защитава от прах, алергени и влага.

Никога не огъвайте или сгъвайте матрака, когато искате да го местите или да го почистите, защото това може да причини сериозни щети. Не сядайте в краищата на матрака, а в средата му.

Хубаво е също често да проветрявате стаята, в която е матракът, защото така предотвратявате опасността от задържане на влага, миризми и поява на мухъл. По същата причина е важно в стаята, в която спите, да е малко по-хладно и степента на влажност на въздуха да е по-ниска.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари