Матракът и завивките могат да ни разболеят!

Сън

Зимата е сезонът на настинките и заболяванията. Оказва се обаче, че не студът навън е причината да се разболяваме.

Доста голяма част от болестите ни застигат докато спим. В леглото се натрупват прах и акари, които могат да доведат до сериозни болести и алергии.

Нощта е времето, в което трябва да си починем и да възстановим силите си за следващия ден. Когато сънят не е пълноценен, тялото ни става лесно податливо на настинките и вирусите. За да не им позволяваме да се промъкват в спалнята ни, е добре да знаем как правилно да се грижим за хигиената там.

Матракът е сред нещата в спалнята, които събират най-много бактерии. Близо 1/3 от живота ни преминава върху него и е добре да го поддържаме чист. Той трябва да се почиства редовно. Най-добрият вариант е често да минавате с прахосмукачката. Така премахвате натрупалия се прах и не позволявате микроорганизмите да се задържат. Не използвайте препарати.

Освен бактерии, матракът задържа и потта, която се отделя от тялото ви по време на сън. Това също създава условие за нехигиенична среда. За да избегнете това, използвайте протектор.

Матракът е вещ, която трябва да се подменя средно на 5–10 години. Независимо от вида му, той има своя живот. Ако спите на стар матрак, той няма да може да ви осигури хигиенична и здравословна среда по време на сън и опора на тялото ви, която да ви предпази от схващания и болки в кръста през деня.

Спане

Завивки. Те са сред основните фактори за поддържане на здравословна среда в дома. Завивките трябва да се избират според сезона. Най-добрите за зимата са тези, изработени от естествени материали.

Най-предпочитан материал е гъшият пух, тъй като е естествено мек, топъл и хигиеничен. Той има терморегулиращи и антибактериални свойства, което го прави перфектен за студените зимни вечери.

Един от основните компоненти за качествен сън, е възглавницата. Когато спим, ние вдишваме това, което се е натрупало в нея. За да бъде оптимално здрав сънят ви, използвайте непромокаемите протектори за възглавници.

Смяната на възглавницата трябва да е честа, за да не се позволява на акарите, влагата и прахта да се натрупат в нея. Опитите показват, че след две години ползване възглавницата е с килограм по-тежка, в резултат на натрупалите се в нея микроорганизми. При избора на нова възглавница винаги се съобразявайте с това дали тя ви осигурява най-добрата позиция за сън.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари