ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Хитринки за почистване на кухненските шкафове

Хитринки за почистване на кухненските шкафове

Чистене

Кухнята е сред помещенията в дома, които трябва да се почистват най-често. Здравословната грижа изисква и редовно почистване. Чистата среда е предпоставка за здравословен живот.

Начините на почистване до голяма степен зависят от материала. Шкафовете могат да са от дърво, метал или друг материал. Тяхното почистване невинаги е приятна и лесна задача, но добрият им външен вид оказва благоприятно влияние върху цялата кухня.

Въпреки че са най-разпространени, дървените плоскости са най-податливи на замърсявания. При тях повечето препарати не помагат. Освен това те не трябва да се мокрят прекалено много, за да не се надуят.

За да почистите шкафовете от дърво, смесете малко вода с оцет или сода за хляб. Тези смеси правят чудеса с дървените повърхности. За перфектен резултат полирайте със зехтин. Излишното отстранете със суха кърпа.

Кухненските шкафове от инокс изглеждат така, сякаш нямат нужда от поддръжка. Това обаче не е така. За да изглеждат те винаги чисти, често ги почиствайте с различни препарати или 1-2 лъжици сода за хляб, разтворени в литър вода.

Противопоказни са продуктите с абразивни частици и твърдите гъби. Подобно на повърхностите от дърво, тези от инокс не трябва да се мокрят много. След почистване се подсушават с мека кърпа.

Кухня

Ако кухнята ви е цветна, а шкафовете са изработени от МДФ или ПДЧ материал, може да я почиствате с универсални почистващи препарати, стига да не съдържат абразивни частици. Ако обаче повърхността е боядисана, не използвайте прахообразни почистващи материали, защото ще надраскате боята. Тези повърхности са изключително лесни за почистване, но все пак не е желателно да оставяте мазните петна за дълго.

Все по-често в дизайна на кухните навлизат стъклените плоскости. Въпреки че имат уникални естетически качества, те изискват постоянна грижа. Хубавото е, че стъклото се почиства лесно.

Мека кърпа и препарат за стъкло са напълно достатъчни да постигнете блестящи резултати само за минута. Сред домашните методи перфектна е сместа от вода и оцет. Избягвайте абразивите и продуктите, съдържащи твърди частици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати