Как да изберем правилния паркет за дома

Избор на Паркет

В последното десетилетие паркетът се превърна в най-често използваната настилка за подове. Видовете паркет са много и всеки от тях има своите характеристики и особености. При избора на паркет трябва да се запознаете с всичките разлики между отделните видове, за да вземете най-доброто решение за дома си.

За да се ориентирате в избора на паркет, е добре да следвате следните стъпки:

Цвят. Цветовете на паркета в днешно време варират в гамата от много тъмно до почти бяло. Всеки е свободен да избере подходящ за обзавеждането или контрастиращ цвят. В днешно време е изключително модерно да се комбинират различни нюанси с добър контраст и дървесни цветове.

Твърдост. Паркетът е най-предпочитаната подова настилка, тъй като се износва трудно и е подходящ за стаите, в които има голям трафик. Подходящ за всички стаи е дъбовият паркет. За кухнята пък паркетът не е от най-подходящите настилки, тъй като в помещението често има влага.

Материали, като американската череша, европейския орех, европейския и канадския клен, се повлияват негативно от влажността и парата, които неминуемо присъстват във всяка кухня. Брезата от друга страна е топлинно обработена.

Паркет

Материал. Паркетът може да е направен от масивно дърво или да бъде многопластов. Масивната дървесина представлява един слой дървена дъска, докато многопластовите плочи се състоят от два или три слоя дървен материал. Дебелината им варира от 7 мм фурнирован паркет до 20 мм.

Проектиране и покритие. Проектирането е от особено значение за външния вид на паркета. Възможностите са неограничени. Свободни сте да проектирате всякакви шарки по избор.

В нея трябва да подредите летвите или плочите във формата на рибена кост, лодка или плетеница. Може да избирате между тесни и дебели ленти, в зависимост от помещението и вида, който желаете да постигнете.

След като се спрете на идеалното предложение за вас, следващата стъпка е да намерите и фирма, която да се заеме с демонтажа на предишната настилка и монтажа на паркета.

Ако демонтирате стар паркет, имайте предвид, че той има множество приложения и след първоначалната си употреба. Ако ли не, той трябва да бъде изхвърлен на специално обособените за това места.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати