Важни правила за добре изгладени дрехи

Гладене

Гладенето е неразделна част от домакинската работа. Ако седнете на стол пред дъската за гладене и си пуснете любимата програма, то може да се превърне в приятно занимание, но е факт, че повечето от нас не обичат да гладят.

Най-вече защото гладенето отнема много време, а в същото време повечето дрехи биха изглеждали като износени, ако не са изгладени. Ето защо тук ще Ви споделим някои важни правила за добре изгладени дрехи, които биха Ви спестили не само много време, но и нерви:

- Винаги избирайте добре мястото, на което ще гладите. То трябва да е добре осветено, като ако работите с дясната ръка е добре осветлението да пада от ляво, а ако работите с лявата ръка - точно обратното. Задължително условие обаче е да имате и насрещно осветление;

- За да бъде гладенето лесно и ефективно е добре да сваляте прането леко влажно от простора. Ако сте го забравили на слънце и е станало прекалено намачкано и изсъхнало, можете да го напръскате с пулверизатор, пълен с вода (повечето съвременни ютии разполагат с функция за овлажняване);

- Има материи, които не се гладят, затова четете внимателно етикетите на дрехите;

Гладене с Ютия

- Прието е тъмните коприни да се гладят от обратната страна, а светлите от лицевата;

- Ако гладите тъкани от чиста вълна, ги гладете на силна ютия, но през влажна кърпа;

- При гладенето на плюш или кадифе платът се глади от опаковата страна;

- Не е препоръчително да гладите фини дантелени материи, но ако е необходимо, го направете през кърпа, за да не ги изгорите;

- Внимавайте, когато гладите дрехи с бродерии, щампи или декорации, защото макар самият плат да позволява гладене, украсата му може лесно да бъде повредена. Същото важи и за копчетата, особено за тези от по-фина пластмаса;

- Когато гладите рокли и официални блузи е добре да започвате от ръкавите и да завършите на гърба;

- Особено внимание отделяйте при гладенето на яки и маншети на официални ризи, защото много често именно на това се обръща внимание в офиса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати