Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кои са натуралните продукти за боядисване на яйца?

Кои са натуралните продукти за боядисване на яйца?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190198
Великденски яйца

Боядисването на яйчицата е много любима и забавна част от великденските приготовления, която с нетърпение очакват както малките, така и големите членове на семейството. Ако обаче сте решили да живеете здравословно и не желаете да използвате изкуствени бои, предлагани в магазините, не е нужно да се отказвате от това удоволствие. За щастие, има много природни продукти, които можете да използвате за обагряне, а ефектът ще е повече от добър.

Едно от най-ефикасните средства за добиване на жълта боя е куркумата. За да оцветите яйцата, е достатъчно да ги поставите в тенджера и да ги залеете с 1 пълна с.л. вода и 1 с.л. оцет. Покрийте съдържанието на съда с вода и варете не повече от петнадесет минути. След това извадете яйцата и ги поставете върху решетка, за да поизсъхнат.

За боядисате яйцата си в зелено пък, можете към сместа с куркумата да добавите и няколко капки от прясно изцеден боровинков сок. Друг вариант е просто да варите яйцата с 1-2 шепи листа от спанак.

Куркума

За да получите червена боя пък, можете да използвате сок от нар. Достатъчно е да намачкате зрънца от 1-2 нара и да прецедите сока. След това можете да разредите получената течност с няколко супени лъжици гореща вода и да поставите в съда с нея предварително сварените яйца.

Ако пък се нуждаете от наситен розов, цвят можете да си послужите с цвекло. Настържете 1/2 глава от продукта и полученото залейте с гореща вода, а след това прецедете течността. Поставете в нея няколко сварени яйца и изчакайте, докато придобият желания от вас цвят.

За да обагрите яйцата си във виолетово, можете предварително да увиете добре всяко яйце в обелки от червен лук и да го пристегнете с дамски чорапогащник. След това трябва да сварите всички яйца за около 15 минути и да ги оставите във водата, докато изстинат.

Боядисване на яйца

За същата цел можете да потопите предварително сварени яйца в червено вино, макар че този вариант по-рядко се практикува от домакините, тъй като не е толкова икономичен.

Лавандулов цвят пък можете да получите, ако смачквате гроздови зърна и с добития морав сок облеете добре току-що сварени яйца. Оставете ги така няколко минути, докато усвоят добре боята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest