Поддържайте обувките си като нови с тези лесни трикове

Лачени обувки

За да използвате новите си обувки поне няколко години, е важно да следвате някои съвета, с които ще ги държите като нови. Само с редовна грижа ще носите здрави и добре изглеждащи обувки.

Ако обувките ви са лачени, почиствайте ги редовно от петна и прах с кадифени кърпички, а не с мокрите кърпички, които носите в чантата си, защото те само разнасят мръсното по целите обувки, а често оставят и неприятна бяла следа.

Полирането с кадифена кърпичка обаче не създава подобни проблеми и с редовното почистване лачените ви обувки ще изглеждат като нови.

С петната по велурените обувки също трябва да се действа внимателно, за да не увредите велура. Ако забележите петно или следи от прах, поръсете обувката с талк и го оставете да действа за 3-4 часа. При кафявите обувки отлична работа може да ви свърши и смяното кафе.

За да поддържате и подметките на обувките си в отлично състояние, може да използвате паста за зъби, стига в нея да няма изкуствени оцветители, и да почистите двете подметки.

Велурът е материалът, който най-бързо загубва свежото си състояние и най-силно се влияе от времето навън. Велурените обувки обаче могат да се поддържат като нови чрез парата. Включете ютията, така че да изпуска само пара, и поставете обувките една по една срещу нея, но не на прекалено близко разстояние.

Обувки

За да направите обувките си водоустойчиви, втрийте по шевовете им ленено масло, а за да миришат винаги приятно, използвайте оцет. Намокрете с него една клечка за уши и почистете с нея вътрешността на обувката, след което я оставете да изсъхне на открито.

Редовно използвайте дезодоранти за спортните си обувки, които освен че премахват неприятната миризма, убиват и бактериите. Винаги перете връзките, стелките и обувката отделно и преди това проверете дали материалът, от който е изработен, го позволява.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати