ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Джелато и сладолед - каква е разликата?

Джелато и сладолед - каква е разликата?

Джелато

Питали ли сте се каква е разликата между джелатото и сладоледа? По принцип джелато е италианската дума за сладолед, така че може би ще си кажете, че няма разлика. В такъв случай ще сгрешите.

Всеки, опитал италианския десерт, ще каже, че разликата е голяма и тя се изразява в неговата мека и гладка текстура, аромата и изчистения му вкус, който често липсва при традиционния сладолед.

Къде е разликата? Всичко идва от няколко фактора – съдържание на мазнини и захар, температурата на въздуха и на сервиране. Все пак за да разберем къде са разликите, трябва да обърнем внимание и на приликите между двата десерта.

В направата на сладоледа се използва сметана, която трябва да има поне 10 процента мазнини. Италианците, от своя страна, правят джелато основно с мляко, което обяснява и по-ниското съдържание на мазнини в апенинската вкусотия. Всеки, който е правил истински сладолед, знае, че се използват яйчени жълтъци. Тук идва и втората основна разлика с джелатото, при направата на което не се използват никави.

Третата и най-отчетлива разлика е текстурата, която се образува от интензивното или по-бавното бъркане. Сладоледът се разбива бързо, така че повече въздух да навлезе в сместа, да увеличи обема и да придаде пухкавост и лекота. Докато джелато се бърка по-бавно и оттам сместа е по-гъста и се топи по-бавно.

Сладолед

Най-накрая в разликите на двата десерта идва температурата. За да можем максимално да се насладим на сладоледа, той трябва да е съхранен до сервирането си на минус дванадесет градуса. В противен случай той ще се разтопи. Джелатото, от друга страна, има по-ниско съдържание на мазнини и има възможност да бъде сервирано на температура от минус пет до нула градуса.

Разбира се, каквито и да са разликите между двата десерта, истината е, че и двата се невероятно вкусни, особено сега в началото на лятото, когато няма нищо по-примамливо от някое ледено изкушение, докато щастливо се излежаваме на плажа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest