Люти чушки срещу жегата и други трикове за прохладно лято

Люти чушки

Когато живакът се покачва, не се чувстваме комфортно. Дори ни е трудно да се концентрираме, защото умовете ни са заети с мечти за басейн и прохладен морски бриз. Ето няколко трика, които помагат за справянето с горещините и задушното време и ще ви държат хладно ден и нощ, без да включвате климатика.

Яжте пикантни храни – те повишават кръвообръщението, карат ви да се потите и така понижавате телесната си температура. Това прави лютите чушки средство за борба с жегите.

Яденето на по-малки порции намалява топлината, която тялото произвежда при метаболизма. Много топлина се отделя за ястията, които са богати на протеини.

В началото на лятото има изобилие от вкусни плодове. Нарежете ги и ги замразете, за да ги използвате в жегите като закуска или за охлаждането на вода за пиене. Алкохолът и кофеинът дехидратират тялото. Избягвайте ги през лятото, а вместо тях пийте много вода.

Използвайте тънки памучни чаршафи, които са по-дишащи от сатенените и полиестерните. Същото важи за дрехите. Синтетичните влакна задържат топлина, докато памукът ѝ позволява да премине. Той абсорбира потта, а при изпаряването ѝ се охлаждате.

Студеният душ може да ви охлади веднага, но тялото ви ще компенсира това чрез създаването на повече топлина. Вместо това вземете душ с вода, чиято температура е колкото телесната, което ще ви освежи за по-дълго.

Поставянето на мокър чаршаф пред отворен прозорец или врата ще охлади влизащия вътре полъх с няколко градуса.

Поставянето на купа с лед пред вентилатора също ще охлади много въздуха в стаята.

Ако можете, намокрете някоя част от облеклото си и я сложете отново (шапката върши чудесна работа), водата ще се изпари и ще ви охлади.

Пускането на завесите преди да напуснете къщата ще спре навлизането на слънчева светлина и ще задържи по-хладния въздух вътре.

Може и да изглежда странно, но сложете чаршафите в найлонов плик с цип в хладилника няколко часа преди лягане. Освен че ще се охладите, когато легнете, ще заспите по-бързо.

Алое

Ако наистина сте прегрели, сложете торбичка с лед или бутилка със студена вода върху частите на кожата, където кръвоносните съдове са най-близо до повърхността – китките, глезените и слепоочията.

Обмислете да преместите бюрото си в мазето, където не прониква слънчева светлина и въздухът е по-хладен.

Ако използвате хидратиращ крем, обмислете вместо с него да се натриете с алое вера. Прохладното му усещане ще ви помогне да понижите телесната си температура.

Известно е, че електрониката (зарядно за телефон, микровълнова) използва енергия, докато е включена в мрежата, а това означава топлина. Изключвайте всичко от контакта.

Колкото и странно да звучи, телата ни могат физически да реагират на мечти. Така че дори само да си представите сняг, може да ви помогне да се охладите през лятото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати