Люти чушки срещу жегата и други трикове за прохладно лято

Люти чушки

Когато живакът се покачва, не се чувстваме комфортно. Дори ни е трудно да се концентрираме, защото умовете ни са заети с мечти за басейн и прохладен морски бриз. Ето няколко трика, които помагат за справянето с горещините и задушното време и ще ви държат хладно ден и нощ, без да включвате климатика.

Яжте пикантни храни – те повишават кръвообръщението, карат ви да се потите и така понижавате телесната си температура. Това прави лютите чушки средство за борба с жегите.

Яденето на по-малки порции намалява топлината, която тялото произвежда при метаболизма. Много топлина се отделя за ястията, които са богати на протеини.

В началото на лятото има изобилие от вкусни плодове. Нарежете ги и ги замразете, за да ги използвате в жегите като закуска или за охлаждането на вода за пиене. Алкохолът и кофеинът дехидратират тялото. Избягвайте ги през лятото, а вместо тях пийте много вода.

Използвайте тънки памучни чаршафи, които са по-дишащи от сатенените и полиестерните. Същото важи за дрехите. Синтетичните влакна задържат топлина, докато памукът ѝ позволява да премине. Той абсорбира потта, а при изпаряването ѝ се охлаждате.

Студеният душ може да ви охлади веднага, но тялото ви ще компенсира това чрез създаването на повече топлина. Вместо това вземете душ с вода, чиято температура е колкото телесната, което ще ви освежи за по-дълго.

Поставянето на мокър чаршаф пред отворен прозорец или врата ще охлади влизащия вътре полъх с няколко градуса.

Поставянето на купа с лед пред вентилатора също ще охлади много въздуха в стаята.

Ако можете, намокрете някоя част от облеклото си и я сложете отново (шапката върши чудесна работа), водата ще се изпари и ще ви охлади.

Пускането на завесите преди да напуснете къщата ще спре навлизането на слънчева светлина и ще задържи по-хладния въздух вътре.

Може и да изглежда странно, но сложете чаршафите в найлонов плик с цип в хладилника няколко часа преди лягане. Освен че ще се охладите, когато легнете, ще заспите по-бързо.

Алое

Ако наистина сте прегрели, сложете торбичка с лед или бутилка със студена вода върху частите на кожата, където кръвоносните съдове са най-близо до повърхността – китките, глезените и слепоочията.

Обмислете да преместите бюрото си в мазето, където не прониква слънчева светлина и въздухът е по-хладен.

Ако използвате хидратиращ крем, обмислете вместо с него да се натриете с алое вера. Прохладното му усещане ще ви помогне да понижите телесната си температура.

Известно е, че електрониката (зарядно за телефон, микровълнова) използва енергия, докато е включена в мрежата, а това означава топлина. Изключвайте всичко от контакта.

Колкото и странно да звучи, телата ни могат физически да реагират на мечти. Така че дори само да си представите сняг, може да ви помогне да се охладите през лятото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати