ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Поляците са с най-здравословно меню за Коледа

Поляците са с най-здравословно меню за Коледа

Коледно меню
Спрей моп с гъвкава основа и екстри
Практичен аксесоар за вашия дом:
Спрей моп с гъвкава основа и екстри
47.00 лв.
Виж ››

Коледното меню на поляците е най-здравословното. Празничните трапези на различните народи бяха сравнени и оценени от британска диетоложка.

Според диетоложката на второ място след поляците се нареждат австралийците и новозеландците. След тях са французите, а испанците и германците са равностойни, за което си делят четвъртото място. На пето и шесто място пък са британците американците.

Поляците определено има защо да са на първо място сред здравословните коледни менюта. На масата си в празничния ден те слагат шаран, борш и компот от сушени плодове. Тези храни са доста леки в сравнение с тези в другите страни и не натоварват стомаха.

В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека. В нея преобладават салатите и морската храна. Месото е студено, гарнирано с боровинков сос. За десерт там се сервира изобилие от плодове и торта Павлова.

Според ръководителката на проучването диетоложката Кристина Мерифийлд, това са единствените традиционни коледни трапези, които могат да се определят като здравословни. В средата на класацията попада френското коледно меню. В него има гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш. Макар да има и салата, всички останали храни на трапезата на французите са тежки.

Поляците са с най-здравословно меню за Коледа

Най-нездравословно е менюто в Испания и Германия, с всички тежки меса, колбаси, картофи, сладкиши. При британците и американците единственото здравословно на масата е салатата, за разлика на основното - пуйка с картофи и сос.

Докато британците понякога залагат на печено прасенце, то американците предпочитат печено телешко или свинско. За десерт първите ядат калоричен коледен пудинг, а вторите – пай с тиква, пудинг със сливи или класическия коледен пудинг, който също е пълен с калории.

Диетоложката съветва на празниците да залагаме повече на зеленчуци и салати и по-малко на месо и пържени храни. Мазните и сладки храни трябва да се избягват отдалеч, а алкохолът трябва да е в умерени количества.

Доказано е, че той освен да носи калории, увеличава и гладът за калории. Ако има десерт, е добре от него да хапваме по много малко, а когато са налични плодове – да изберем тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати