Спрете да оправяте леглото си, за да сте здрави

Оправяне на легло

Акарите може и да са невидими, но активно обитават матрака ни. Над 1.5 милиона малки гадинки се разхождат спокойно из леглото ни. За щастие има един универсален начин, с който да се справите с тях.

Още от най-ранна детска възраст родителите ни ни учат да си оправяме кревата. Навикът трябва да се заучи добре, за да не го забравяме и в зрелите си години. Всяко поколение има мисията да го предаде на следващото. Оказва се, че това е огромна грешка.

Оправянето на леглото всъщност е вредно за нас. Ако го направим веднага, след като станем и особено, ако покрием леглото с покривало, ще докарате редица вреди на здравето си. След като се събудите и напуснете завивките, безброй акари биват затворени между чаршафите и матрака.

Малките прахови червеи представляват микроскопични буболечки. Те живеят спалното бельо. Акарите оцеляват, хранейки се с мъртвите ни кожни клетки и потта. Така се размножават скоростно. Учените са категорични, че само в матрака ни броят им надвишава 1.5 милиона.

Особено опасни за човек са екстрементите на акарите, в които се съдържат протеини. Попаднали върху кожата или вдишани през носа и устата, те карат нивата на антитела в тялото ни да скочат. Организмът реагира, като започва да освобождава хистамин – първата стъпка към здравословните проблеми.

Акари

Следват подувания и зачервяване, които обикновено се свързват с алергиите. Най-честите симптоми са зачервени и сълзящи очи, прозрачен секрет от носа, сърбеж, сенна хрема, кихане, кашляне, проблеми с дишането. Хората с по-чувствителни рецептори често страдат от червени подутини по кожата си, които сърбят неприятно.

За да се справите с акарите, е нужно просто да се отучите да оправяте леглото си. След като се събудите, отворете прозореца. Така матракът и чаршафите биват изложени на свеж въздух и пряка слънчева светлина.

Доброто проветряване е сигурен метод за унищожаване на акарите. За да убиете вредните гадинки до крак, оставете леглото неоправено, докато се върнете от работа. Чаршафите трябва да се перат възможно по-често. Същото важи за калъфките и възглавниците. Ако се придържате към тези правила, скоро ще се радвате на спалня, лишена от акари.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари