Имате петна от восък? Ето как да ги отстраните!

Восък

Петната от восък не са рядко срещни. Свещите по време на романтична вечеря, както и тези, които палим, когато спре токът, сякаш по правило винаги капват върху любимата ни дреха. На пръв поглед почистването им изглежда невъзможно и мнозина се отказват, още преди да са опитали, а не бива!

Оказва се, че премахването на восъка от дрехите е особено лесно. Най-сигурно, разбира се, е химическото чистене. В домашни условия обаче също е възможно.

Обикновеният, безцветен восък, е най-лесен за чистене. Цветният или този с парафин обаче са много по-трудни и за премахването им все пак ще се наложи да заложите на професионални услуги. Ако не го направите, рискувате да влошите положението.

Ако проблемът включва петно от неоцветен восък, то ще се наложи да се сдобиете с ютия и абсорбираща хартия. Нищо повече.

Петното от восък се изстъргва добре с помощта на нож. Това ще ви спести голяма част от работата. Внимавайте обаче да не разкъсате или протъркате тъканта при изстъргването. Ако ли не, рискувате вместо с петно от восък, да се сдобиете с дупка.

След като изстържете восъка, е време за същинската част. Поставете хартията над, а най-добре и под петното. При липса на абсорбираща хартия може да я замените със салфетка, обикновен лист, кухненска ролка или нещо подобно.

Гладене

Ютията се настройва на вълна или коприна. Целта е не да е нагрята до максимум, а да разтопи восъка. Минете с нея върху хартията. Така втечнявате восъка, а хартията го абсорбира. Изтегляйте с нея и минавайте отново и отново с ютията, докато върху нея спрат да остават следи.

Когато отстраните восъка, отдолу остава мазно петно. То се премахва с препарат за почистване на килими или някой от другите химикали като обезмаслител Меглио и Вениш. Съобразете избора си с етикета на препарата и материята на дрехата. Ако тя е бяла, за оптимален ефект може да добавите и малко белина.

Ако все пак решите да премахвате цветен восък, принципът е същият. Проблемът е, че петното, което ще остане след това, ще е цветно и изпирането му ще отнеме много повече усилия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати