Ето как да се отървете от буболечките в дома без опасни химикали

Насекоми

Мравки, хлебарки, паяци, комари, дървеници – това са само част от гадинките, които могат да направят ежедневието в нашия дом истински кошмар. Преди да се решите да напръскате жилището си с опасни химикали, които могат да застрашат и вашето здраве, има природосъобразни начини да се отървете от буболечките далеч по-безопасно.

Можете да използвате капани с храни срещу хлебарки, мрежи за защита от комари, деритивни спрейове за дървениците и етерични масла срещу мравките – всичко това без никакви странични ефекти.

Когато в дома се появи проблем с дребните вредители, повечето от нас веднага започват да пръскат със спрей срещу насекоми. Малко обаче знаят, че пестицидите, съдържащи се в тези препарати, вредят много повече на нас, отколкото на буболечките. Те остават дълго време в дома, като се отлагат в мебелите. Натрупването от даден репелент може да доведе до редица странични ефекти, вариращи от мехури по кожата до увреждане на нервите.

Природните продукти имат много по-малко странични ефекти от химичните. Точно и поради тази причина те се препоръчват все по-често.

Хлебарки

Комарите в късната пролет и лятото са изключително досаден проблем, но те са и опасни, защото могат да пренасят със себе си редица вирусни заболявания и дори да причиняват епидемии.

За щастие, с тях можем да се справим сравнително лесно. Просто използвайте комарници. Все пак успешно средство срещу хапещите насекоми са етеричните масла и ароматизирани свещи. Маслата от цитронела, лимонена трева, евкалипт, лавандула, мащерка, босилек, здравец и мента гонят комарите надалеч.

Масло от евкалипт

Дървениците са изключително упорити насекоми, които могат да устоят на повечето пестициди. Сравнително безопасен начин да се отървете от тях е чрез топлинна обработка. Доказано е, че температура от 48 градуса гони буболечките надалеч. За целта обаче използвайте помощ от специалист. Пожар ще изгони вредителите, но и ще ви създаде доста повече ядове. Доста по-безопасен начин за борба с дървениците е спрей с масло от евкалипт. Пръскайте засегнатите зони в продължение на седмица и насекомите ще избягат.

Билки

Макар и да изглеждат най-безопасни от всички насекоми, нападащи дома ви, мравките могат да бъдат голям проблем. Изключително ефективен срещу тях е екстракт от канелени листа. Основният компонент на канелата – трансканелен, има много силен инхибиращ ефект към мравките и ги гони надалеч.

Хлебарките са насекомите, с които човек най-трудно може да се справи. Все пак те ще са единствените оцелели след ядрена атака. Необходим е систематичен подход. На първо място грижливо почистете къщата си и се стремете никъде да няма остатъци от храна. Ефективен начин срещу хлебарките е да смесите течен препарат за миене на съдове с вода и да напръскате буболчеките. Сапунената вода блокира дихателните им пътища и те умират след няколко часа.

Мравки

По-траен метод е да смесите борна киселина със захар. Оставете сместа в различни скрити места на къщата си. Също така поръсете пукнатини и цепнатини, особено около кухненската мивка. Трябва да се помни, че борна киселина може да раздразни носа и устата на хората също, така че я поставете на места извън обсега на деца.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати