Не ви бива с ютията? Значи допускате тези грешки при гладене

Гладене

Гладенето е нещо задължително за перфектните домакини. Макар мнозина днес да го смятат за отживелица, истинските ценители на естетиката знаят, че това е единствената правилна стъпка към съвършенството.

Грешките при гладенето може да допусне всеки. Дори и на най-големите противници на този процес обаче все някога се налага да прибегнат до него в един или друг случай. В този момент могат да се случат най-големите неприятности, които, от своя страна, могат да доведат до фатален край за едни от най-любимите ви дрехи.

Има много начини да предотвратите грешките при гладене. Един от тях без съмнение е да се запознаете с най-често срещаните сред тях:

Играете си с термостата

Това неминуемо ще доведе до пагубни резултати за някои от по-фините материи. Ако дрехата, която ще гладите, е от смесена материя, то най-добре заложете на настройката за по-деликатната тъкан. Така ще се предпазите от неприятни последици.

Деликатните тъкани

Дрехи

Те винаги трябва да се оставят за накрая. Желязото се нуждае от повече време да се охлади, отколкото да загрее. Поради това трябва да се започва с гладене на материи, които се нуждаят от най-ниската температура, като полиестер и коприна. Втори трябва да са памукът и ленът. Обърнете ли реда, има огромен риск платът да се разтопи.

Не използвате чешмяна вода

Съвременните модели са създадени, за да работят с вода от чешмата, докато по-старите предпочитаха дестилирана. И все пак има уловка – ако водата в прекалено твърда, може да прибегнете до разреждането ѝ. Нека разтворът бъде направен от смес в съотношение 1:1 чешмяна и дестилирана вода.

Съхранявате ютията с вода в нея

Пране

Ако оставяне водата в резервоара на ютията, това ще повреди вътрешните ѝ части. Не го ли изпразните, особено ако я съхранявате в хоризонтално положение, водата може да изтече и нацапа металната повърхност на ютията.

Прекалено сухи тъкани

За да се премахнат всички гънки по дрехите, е нужно да не са прекалено сухи. За целта е необходимо да използвайте функцията за пара на ютията, за да постигнете желания резултат.

Не почиствате ютията

Огромна грешка. Разтопените влакна или остатъци от етикети, останали по ютията, са способни да скъсат, наранят или причинят петна на тъканта. Ако забележите каквото и да било замърсяване по уреда, трябва да го почистите. Металната повърхност става като нова само с помощта на сода за хляб или оцет и сол.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати