ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Готварска сол връща младостта на килима

Готварска сол връща младостта на килима

Нина НордНина Норд
Джедай
2k349
Готварска сол връща младостта на килима
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Ако килимът ви не е първа младост, колкото и да го чистите, все ще личи. Освен ако редовно не го минавате със специална миеща прахосмукачка. С обикновена готварска сол ще върнете времето назад – поне за вашия килим.

Купете няколко килограма сол и обилно наръсете килима. Оставете пет минути и след това изметете с много твърда метла. Преди това обаче трябва да измиете метлата в гореща сапунена вода.

Когато метлата стане мръсна, я изплакнете и продължете с метенето. Ако навън има сняг, изнесете килима на снега и с помощта на метла го покрийте целия със сняг. След десетина минути изметете мръсния сняг. При нужда повторете.

Чистенето с помощта на запарка от черен чай е подходяща само за тъмни килими, за светли изобщо не се препоръчва. На тъмните килими чайната запарка придава наситен цвят и блясък.

За целта запарете истински черен чай на листенца, излейте течността или по-точно изпийте прецедения чай и сложете листенцата върху марля. Увийте я хубаво и отцедете листенцата.

Готварска сол връща младостта на килима

След това разхвърлете по целия килим запарката и след 15 минути изметете с помощта на твърда метла или изчистете с прахосмукачка. Чистенето с дървени стърготини пък се препоръчва за светли килими.

Леко напръскайте стърготините със смес от разреден с вода препарат за килими и няколко капки бензин. След това разхвърляйте по килима и след десетина минути изметете с метла.

Чистенето с оцет освежава цветовете на килима. Първо изчистете хубаво прахта, като минете килима с прахосмукачка. След това потопете твърда четка в разтвор от оцет и вода в пропорция една супена лъжица оцет на един литър вода.

Минете целия килим с тази четка, като периодично я потопявате отново в течността. Следвайте посоката на власинките, за да бъде цветът наистина наситен. След като изсъхне, ефектът ще ви порази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати