Ужасяващата тайна на коледната елха

Коледна елха

Елхата е един от символите на Коледните и Новогодишните празници. Нейното присъствие прави атмосферата още по-уютна, приказна и тържествена. Затова и много от нас не могат да си представят края на годината без пищното коледно дръвче.

Малцина обаче са наясно, че освен блещукащите лампички, красивите гирлянди и миниатюрните играчки в елхата се крият и близо 25 000 буболечки. Това сочи ново норвежко проучване, според което коледното дърво се явява дом за молци, въшки, акари и най-различни други почти невидими гадинки.

Акари

Изследователите посочват, че всички тези буболечки се укриват в елхите, отдавайки се на зимен сън. Когато те спрат да се движат, присъствието им в растенията остава незабележимо. Но ситуацията се променя, когато коледното дръвче се озове на топло в нашето жилище.

При покачването на температурите и другите фактори у дома инсектите се объркват, че е настъпила пролет, и се активизират. В резултат на това, ако след Нова година изтупате елхата върху бял чаршаф, ще забележите множество ситни буболечици.

Присъствието им може и да ви ужасява, но все пак не бива да се страхувате чак толкова, тъй като учените предупреждават, че те са опасни само за хората, които имат алергия към тях.

Коледа

Така че най-добре да не драматизираме излишно и просто да приемем, че в елхата ни живеят някои неканени гости, каквито се срещат и при стайните растения например.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати