Лакът за коса - сигурно спасение от падащите иглички на елхата

Лакът за коса - сигурно спасение от падащите иглички на елхата

Коледа наближава и в почти всеки дом грее по една красиво украсена елха. И докато малчуганите обожават живите елхи, които родителите им ежегодно купуват, то падащите иглички от тях са истински кошмар за домакините.

За щастие на дамите има магически трик, който може да запази коледната елха свежа с месеци. Той ще ви спаси от ежедневното метене и няколко месечното преследване на иглички в дома след коледния период.

Австралийски учени свършиха страхотна работа. Те са намерили начин да предотвратят бедствието, наречено падащи иглички от елхата. Решението се крие в лака за коса.

Изследователите са решили да намерят най-добрия начин да спестят време на домакините, което те да вложат в нещо ползотворно – като печенето на коледни сладки, например. Те са изпробвали всякакви методи - от потапяне във вода, енергийна напитка в нея или бира, до пръскане с лак за коса. Най-ефикасен се оказал последният метод.

Бирата и изобщо алкохолът, добавени във водата за подхранване на дръвчето, намалили микроорганизмите. Енергийната напитка помогнала малко повече, тъй като е сладка.

Лакът за коса - сигурно спасение от падащите иглички на елхата

Топлата вода пък не била добре усвоена, заради смолата по дръвчето. Лакът обаче се оказал истински ефективен. Като всяко друго решение обаче, и той има своя недостатък – напръсканото с лак за коса дръвче става много по-лесно запалимо.

Изследването е дело на биоложката Анджела Моулс и нейните ученици. Заключението на младите професионалисти гласи, че лакът за коса е най-ефективен, тъй като блокира порите на коледната елха.

Ето защо, когато купувате вашето коледно дръвче, винаги взимайте и един лак за коса и го напръскайте обилно. Бъдете сигурни, че повече и игличка няма да видите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати