Домати унищожават ръждата

Домати

Ако дълго време сте правили опити да премахнете петно от ръжда върху ценна за вас тъкан, ще можете да се справите с помощта на един домат.

Изцедете домата директно върху петното. Червеният зеленчук трябва да е от по-сочните, за да има ефект. След като престои около минутка-две, петното трябва добре да се изпере в хладка вода с помощта на сапун или прах за пране.

Ръждиви петна върху тъкани изчезват бързо и ако използвате за целта лимонов сок. Изстискайте един лимон върху петната и оставете, докато кафеникавото петно напълно изчезне.

След това просто изплакнете тъканта в топла вода. Ако проблемът се отнася до някаква много шарена тъкан, то можете да си помогнете със смес от равни части глицерин, настърган бял тебешир и вода.

Намажете петното с тази каша, оставете го да престои едно денонощие и след това изплакнете с топла вода. За да махнете ръждиви петна от килимче или някаква черга, ще ви трябва каша, приготвена от сода за хляб и вода.

Нанесете я върху проблемните места и оставете да действа не по-малко от четири часа. След това отстранете с помощта на специално почистващо средство, предназначено за килими.

Ръждиви петна от вани, тоалетни чинии и мивки може лесно да бъдат премахнати, като ги изчистите с чист памучен парцал, напоен добре с лимонов сок или с оцет. Трябва обаче да търкате добре.

Почистване

Ако метален шкаф или друга метална мебел, която стои навън, ръждяса, за няколко дни ѝ направете компрес. За целта трябва да напоите с керосин памучни парцали и да ги увиете окол петната.

След като престоят четири-пет дни, обработете поразените места с шкурка и ги боядисайте с антикорозионна боя. За да премахнете ръжда от метални съдове, ще ви помогне прах за пране.

Посипете мястото с прах за пране, а след това търкайте с половинка разрязан суров картоф. Ръждата изчезва лесно и с помощта на кромид лук. Разрежете главата на две и търкайте.

По-упоритите петна от метални повърхности се отстраняват с помощта на лимонтозу, разтворено с малко вода. Излейте малко от разтвора върху мястото и търкайте с вълнено парцалче, върху което сте сложили малко паста за зъби.

Петната от неизвестен произход върху килими може лесно да изчезнат, ако ги търкате с топъл разтвор на сапун, в който сте добавили малко нишадър. Петната от мастило се унищожават с прясно мляко.

За целта ви трябват две парцалчета. Едното напоено със спирт, другото – с прясно мляко. Първо търкате мястото със спирта, после с млякото и редувате, докато напълно изчезне.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати