Видове молци и как да се справим с тях

Видове молци и как да се справим с тях

Случвало ли ви се е да забележите в кухненските шкафове или в гардеробите дребни пеперуди? Това са молци, които живеят в домовете ни. Те не са непосредствено опасни за здравето ни, но вредят на храните и дрехите.

Молците се излюпват от яйца, порастват до гъсеници, а след това се превръщат в летящи насекоми, подобни на пеперуди. От дребните вредители има близо 30 вида, които се срещат по дрехите, хранителните продукти, мебелите, килимите. За щастие, има как да се справите с досадните насекоми, като първата стъпка е да определите вида на вредителя.

Повечето хора знаят за молците по дрехите, които много обичат вълнени тъкани. Но не се ограничават само с тях, а ядат и други неща, произведени от естествени материали. Насекомите нападат памучни и копринени текстилни изделия, както и кожени изделия, пълнени с пух или перушина. Ядат и книги, и хартиени документи.

Продължителността на живота им е около две години, като гъсениците са много издръжливи и могат да живеят без храна трийсетина дни, както и да оцелеят при температура около нулата. Молците не обичат слънчевите лъчи и свежия въздух, затова редовно проветрявайте.

Видове молци и как да се справим с тях

Ако трябва да съхранявате дълго време дрехи, одеяла или други неща, ги изперете и изсушете добре, след което ги приберете в дебели найлонови пликове. Може да добавите и нафталин, който гони молците. Кожените дрехи съхранявайте в калъфи. Важно е всичко да е изпрано или минало през химическо чистене, защото молците започват да се хранят от мръсните петна.

За да се предпазите от насекомите, можете да използвате лавандула, здравец, портокалови кори. Ако вредителите вече са нападнали, трябват по-агресивни средства като нафталин и камфор.

Молците по храните най-често нападат брашната, варивата, ядките, сушените плодове, мюслитo, бисквитите и сухарите. Може да се видят дори и в някои подправки като червения пипер и сушения копър. Насекомите са най-активни през нощта, обичат тъмнината, топлината и непроветривите места.

Видове молци и как да се справим с тях

За да се справите с молците по храните, трябва да почиствате основно кухнята през 3-4 седмици. Ако има заразени продукти, трябва да ги изхвърлите. Шкафа измийте с препарат, а след това претрийте със спирт. Незаразените продукти съхранявайте в плътно затворени буркани или кутии. В магазините се продават и различни средства за защита от молци, например лепенки, които да залепите вътре в шкафовете.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати