Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да запазим цветята свежи

Как да запазим цветята свежи

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1494

Обикновено букет цветя се подарява по някакъв повод, но има хора, които обичат винаги да съхраняват свежи цветя в дома си. Независимо дали сте от тях, или получавате цветя по-рядко, вероятно искате да ги задържите свежи и красиви, колкото можете по-дълго.

Има различни средства, с които лесно да постигнете това и да се радвате на красивите растения. Ето как да запазите цветята свежи:

На първо място, почиствайте добре вазите. Измивайте ги с топла вода и сапун или препарат за съдове след използване. Така ще намалите бактериите, което ще забави гниенето на цветята. Когато наливате чешмяна вода във вазата, изчакайте няколко минути, преди да потопите букета. Така ще дадете време на газовете да изчезнат и водата да изравни температурата си със стайната.

Подрежете стъблата на цветята с един-два сантиметра, за да премахнете засъхналите области и да могат да поемат повече вода. Хубаво е да премахнете и част от листата, като обърнете особено внимание на тези, които се потапят във водата, защото загниват много бързо.

Аспиринът е популярно средство за запазване на свежестта на цветята и го има в почти всяка домашна аптечка. Счупете една или две таблетки във водата във вазата и натопете цветята. Сменяйте водата редовно, като не забравяте да добавяте аспирин.

Ябълковият оцет има широко приложение в ежедневието, което обхваща кулинарията, домашната медицина и козметика. Едва ли е изненада, че може да помогне и за запазването на свежестта на букета ви. Добавете по две супени лъжици ябълков оцет и захар към водата във вазата, разбъркайте, докато се разтвори, и натопете цветята.

Благоприятен ефект оказва и захарта. Разтворете две-три супени лъжици във водата, в която ще потопите цветята. Вместо захар можете да добавите четвърт чаша подсладена газирана напитка като лимонада например.

Водката или спиртът също могат да ви помогнат да запазите цветята свежи по-дълго, тъй като убиват бактериите, но трябва да се ползват пестеливо. Сложете във вазата малко захар и няколко капки водка или спирт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати