Как да се справим с влагата у дома

Влага в дома

И без да живеете на някой живописен морски бряг, в дома ви може да има голямо количество влага. Причините за появата ѝ са изключително много.

Тя кондензира във водни капчици, когато топъл и влажен въздух контактува с хладна повърхност. Дейности като готвене, къпане, сушене на дрехи и миене на съдове добавят влага във въздуха. Някои отоплителни уреди, които работят на природен газ или керосин, също увеличават влагата във вашия дом.

През зимата прозорци, стени и врати, които нямат подходяща изолация, обикновено са хладни повърхности и провокират появата на влага. Неизолираните тръби за студена вода са примери за хладни повърхности през лятото.

Капките могат да се натрупват върху тези повърхности и да се стичат до стените, прозорците и мебелите, причинявайки гниене и лющене, както и осигуряване на добра среда за растеж на мухъла и плесените.

Първо и най-вече - проветрявайте! Това важи особено за зоните, които създават влага, като кухнята и банята. Ако имате вентилатори, уверете се, че сте ги включили и/или ги оставете за по-дълго време, особено в кухнята, банята и мазето. Ако не, обмислете да инсталирате такива, най-вече в банята.

Мухъл

Две са основните неща, които трябва да направите за контролиране на натрупването на влага. Това е намаляването на хладните повърхности и намаляването на влажността.

Вратите и прозорците, както казахме, често допринасят за натрупването на влага. Прозорците с двоен или троен стъклопакет успешно могат да изолират студа. Като бонус те допринасят за енергийната ефективност на жилището ви. Също така не завесвайте през зимата, защото това пречи на топлината да достигне до стъклото.

Възможно е да се получи известно кондензиране, но подобрената циркулация намалява вероятността за натрупване на влага. Изолирайте също така тръбите за студена вода през лятото, за да намалите влажността в банята.

Завеси

Вашите отоплителни и охладителни системи също могат да ви помогнат да контролирате влагата в дома. Газовите и електрически пещи намаляват влажността със суха топлина. Климатизацията намалява нивото на влага във въздуха, когато се охлажда.

Покривайте домакинските съдове, когато готвите. Също така оставайте вратите отворени, за да се осигури добра циркулация на въздуха в дома ви.

Пускайте пароуловителя в кухнята да работи за по десет минути на ден, особено когато готвите. Също така използването на влагоабсорбатор е чудесен метод за премахване на излишната влага у дома.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати