ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да гравираме дърво

Как да гравираме дърво

Гравираното дърво е красив подарък

Гравирането на дърво може да се извърши с различни инструменти – от длета до горелки за дърво. Как го правите и какъв инструмент използвате, зависи от това какъв вид гравюра искате.

Длетата ще ви дадат хубав, дълбоко гравиран дизайн, докато резците ще ви дадат по-леко издълбани картини. Дървените горелки пък ще ви дадат хубави, тъмни линии в зависимост от вида на дървото, което използвате.

Процесът на гравиране може да звучи страшно трудно отначало, но истината е, че не е, стига да знаете какво правити и как да работите безопасно.

Преди да започнете гравирането на дърво, първото, което трябва да направите, е да намерите, а след това подготвите определен вид дърво, което да гравирате.

Има различни видове дърво. Някои са меки, а други са твърди. Меката дървесина, като ела и бял бор, е по-евтина и по-лесна за работа, но нещата, напрвени от нея, не са токова трайни.

Твърдата дървесина се предлага в по-голямо разнообразие, но е по-скъпа и трудно да се работи върху нея. Най-лесните за работа видове твърда дървесина са от череша, филипински махагон и орех.

Ако работите върху вече използвано по някакво предназначение дърво, премахнете чуждите обекти от него и лака. След това старателно го изгладете с шкурка. Почистете дъската с влажна кърпа, за да махнете стърготините. След като дървото изсъхне, е готово за обработване.

Гравиране на дърво

Идва ред да изберете вашия дизайн или това, което ще правите върху дървото. Можете да оформите почти всичко върху него – картинки, символи, думи и фрази, мъдри мисли, символи за късмет. Създайте своя дизайн върху лист хартия или го отпечатайте на компютъра. Ако за първи път гравирате дърво, започнете с прост дизайн с много прави линии.

Пренесете рисунката на вашия проект върху дървото. Най-лесно е, ако сте отпечатали проекта си на оризова хартия. След това с по-твърд молив започнете да повтаряте линиите върху хартията, която е положена върху дървото, така че той да се отпечати върху него.

Остава накрая същината на гравирането. Повторете отпечатаните линии с уреда, с който сте избрали да работите. Това може да са длето и малко чукче, пирограф, може дори и малко ножче.

След като издълбаете линиите, можете да ги оцветите с боя по ваш избор.

Използвайте отново шкурка, за да загладите дървото. Лакирайте го и го оставете да изсъхне. След това поставете вашата гравюра на избраното от вас място у дома или я увийте в красива опаковка, ако сте направили вашата творба за подарък. Гравираното дърво е страхотен сувенир и придава стил на интериора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати