Невероятни ползи за здравето от сладките картофи

сладки картофи

Сладките картофи са предпочитана храна за много от нас. Освен че са изключително вкусни и подлежат на разнообразни кулинарни експерименти, те са достъпни за всеки джоб, лесни са за подготовка, имат дълъг срок на годност. Не на последно място - сладките картофи имат редица ползи за здравето.

Един средно голям сладък картоф се гордее с впечатляващ хранителен профил, който може да се сравни с витаминозна бомба. В състава му се откриват витамините А, С и В комплекс, фибри, калий, фосфор, антиоксиданти, калций, желязо и растителна захар. Ако сте любопитни за калориите в сладките картофи, то в един средно голям картоф има 103 калории.

Но картофите съдържат нишесте и това може да ви накара да се замислите наистина ли са толкова полезни за вас или не. За щастие, те са една здравословна и диетична храна.

Сладките картофи са полезни за очите, развитието на костите и имунната функция. Да, те съдържат много въглехидрати - но това не е непременно лошо! За разлика от въглехидратите, които ще намерите в белия хляб и пакетираните закуски, сладките картофи съдържат сложни въглехидрати, тоест те са чудесен източник на устойчива енергия.

Що се отнася до цялата тази природна захар в тях? Не се притеснявайте! Тъй като сладките картофи съдържат здравословна доза фибри, което помага да се забави освобождаването на глюкозата във вашата система, те няма да доведат до покачване на кръвната захар. Добавянето на сладки картофи към менюто ще ви зареди с енергия и ще ви направи по-издръжливи.

батат

Нещо повече, чрез тях ще получите доза от електролити под формата на калий, която ще ви помогне да балансирате течностите в тялото си. Консумацията им подобрява също здравето на червата и регулира кръвното налягане. Освен това са нискокалорични.

Може би се питате кой картоф е по-здравословен – белият или сладкият? Отговорът е, че и двата вида съдържат полезни хранителни вещества. Докато сладките картофи съдържат витамин А и фибри, белите картофи имат повече калий и подобно количество калории. Всеки вариант е здравословен избор, но всичко е в подготовката.

Сладките картофи са чудесно допълнение към всяко хранене на деня, дори и за десерт. Те имат незабравим вкус и аромат, който можете да комбинирате и с канела, кленов сироп или тъмен шоколад.

Приготвянето им е лесно и разнообразно, което ще е приятна изненада както за вас, така и за близките ви. Както видяхте ползите за здравето от сладките картофи са безброй.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати