Освем признака, че домът крие опасности за здравето ви

Дори и чист, домът ви може да крие много опасности за вашето здраве

Свикнали сме да казваме, че домът е нашата крепост, но се оказва, че дори в дома си човек не може да се чувства в пълна безопасност. Често местата, които обитаваме, може да крият опасности за здравето ни.

Дори и най-внимателните домакини, за които ежедневното почистване е рутина, могат да допуснат някои пропуски, които да застрашат здравето на най-близките ни.

Вижте кои са 8-те признака, че домът ви е опасен за здравето ви и какви стъпки да предприемете, за да неутрализирате проблемите.

Влага

Въздухът, който дишаме, не бива да бъде нито прекалено влажен, нито напълно сух. Но намирането на златната среда може да бъде голямо предизвикателство.

Съвременните дограми се славят с отлични изолационни свойства, но това е нож с две остриета, защото те до голяма степен възпрепятстват излизането на излишната влага от помещенията.

Прекалено високата влажност у дома може да стане причина за разрастване на мухъл или гъбички. Тези микроорганизми могат да бъдат причинители на кашлица, хрема, сълзене и дори на неприятни кожни или алергични реакции.

Не чистите вентилацията си и климатиците

Почиствайте климатиците си редовно, за да намалите опасностите у дома

Редовното проветряване на помещения с цел регулиране на нивото на влажност и кислород е само една от стъпките към подобряване на здравословната среда в помещенията. Важно е и да почиствате редовно вентилационните отвори и филтрите на климатиците. Тези места са истински развъдници на бактерии, вируси, спори и гъбички, които само чакат своя шанс, за да ви нападнат и разболеят. Някои от тези бактерии, като например бактериите от род Legionella, могат да причинят тежка пневмония при вдишване, затова не забравяйте да почистите и там. Със сигурност непочистените климатици сеят опасности за здравето ни.

Домът ви е пълен с вещи

Мнозина смятат, че уютът в дома е пряко свързан с наличието на много вещи - възглавници, любими книги или списания, сувенири, фигурки и плюшени мечета. За съжаление обаче, любимите ви вещи събират твърде много прах, който едва ли имате нерви и време да почиствате всеки ден. Затова ви съветваме да се отървете от всичко излишно, като просто го раздадете или приберете във вакуумни пликове или кашони. Така ще неутрализирате опасностите за здравето у дома.

Кучета и котки в кревата

За да намалите опасностите за здравето у дома, не позволявайте на котката да спи в леглото ви

Кучето може наистина да е най-добрият приятел на човека, но определено няма място във вашето легло. Същото важи и за котката. Домашните любимци носят много топлина и радост в ежедневието ни, но не бива да забравяме, че все пак те са животни и могат да донесат в кревата мръсотия, паразити и дори насекоми. Не е за подценяване и риска от развитие на алергия към животни.

Рядко почистване под мебели

Тежките и масивни мебели са красиви и функционални, но почистването на прах под тях може да се окаже истинско предизвикателство. Това е и причината много домакини да не почистват под тежките дивани и канапета.

Бърсане на прах

Повечето домакини почистват праха веднъж седмично, но това може да не е достатъчно, защото в по-големите градове средата е силно замърсена. Редовното почистване на прах с подходящи препарати намалява риска от алергични реакции, предизвикани от алергените в домашния прах.

Рядка смяна на спалното бельо

Ако рядко сменяте спалното бельо, това е опасно за здравето ви

Спалното бельо трябва да се сменя често и по възможност след изпиране да се глади, но малцина са онези, които се съобразяват с това правило. Препоръчително е смяната на спално бельо да става поне веднъж седмично при топло време и не по-малко от три пъти месечно през зимните месеци.

Опасни домашни препарати

Препаратите също носят опасности у дома. Често хората решават да спестят средства, като купуват по-евтини и некачествени препарати. Но това може да се окаже рисково за здравето, защото евтините почистващи препарати могат да съдържат химикали със съмнителен състав. Особено опасни са спрейовете, тъй като има опасност вдишването им да внесе токсини в тялото ви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати