Билки за свеж въздух в дома

Билки

Хората се стремят да направят дома си комфортен и чист, а свежият въздух и приятните аромати в жилището са една от-най важните предпоставки за уют. Има много начини въздухът в едно помещение да се освежи. Освен редовното проветряване, някои използват ароматизатори, овлажнители, влагоуловители, йонизатори и много други съвременни средства. Други обаче избират природни средства.

Има много стайни растения и цветя, които се справят с тази задача. Сега обаче ще разгледаме какви ароматни билета можем да използваме за тази цел. Вижте няколко билки за свеж въздух в дома.

Розмарин

Розмарин

Някои го използват за готвене, други като билков чай. Всички растения с месести игловидни листа са много добри почистващи средства, особено за влажен въздух през зимата. Розмаринът отделя етерични масла във въздуха, затова има благотворен ефект върху човешката нервна система. Просто вдишвайте аромата на това растение.

Лавандула

Лавандула

Има някои предимства: отблъсква насекомите, успокоява и подобрява съня. Трябва да сте сигурни, че нямате алергия, преди да я засадите в дома си.

Босилек

Босилек

Има приятен аромат и пречиства въздуха. Освен това се използва в италиански ястия и за чай, прогонва и насекомите. Вирее добре при всякакви условия. Чудесна билка за свеж въздух в дома.

Мента

Мента

Пречиства и ароматизира въздуха, успокоява и нормализира дишането. Има много подвидове, но действието им е аналогично, различават се леко в аромата и формата на листата. Има голямо приложение в кулинарията и като чай, не е претенциозно растение и лесно се отглежда.

Жасмин

Жасмин

Пречиства и ароматизира въздуха, успокоява. Може да се използва за чай. Цветчетата се отварят привечер и са идеално средство за борба с умората.

Мушкато

Мушкато

Качествата му са добре познати на поколения назад - прозорците на много български домове са окичени с това цвете-билка. Пречиства въздуха, помага за пълноценен сън, гони насекомите, използва се и като билка и изпъстря дома в много цветове.

Индрише

Индрише

Пречиства въздуха и успокояват, а насекомите бягат от аромата им. Използват се в кулинарията. Идеални билки за свеж въздух в дома.

Алое Вера

Алое Вера

Полезна билка за всеки дом. Освен че има много лечебни свойства, алоето пречиства въздуха, като улавя формалдехида от въздуха - вредно съединение, което се освобождава от някои мебели.

Предимствата на това, да си отглеждаме билки вкъщи са, че освен за подобряване качеството на въздуха, могат да ни послужат и за други цели, за чай, за подправки в месни и вегетариански ястия. Те не заемат огромно пространство, като повечето стайни растения, ухаят прекрасно и успокояват, повечето от тях държат насекомите далеч от стаята, а някои дори унищожават бактериите и вирусите. Билките в дома могат да ни донесат уют, наслада, аромат и спокойствие. Пробвайте да отгледате някои от тези билки за свеж въздух в дома - не се изискват много усилия!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати