ezine.bg»Статии»За Дома»Кога и по колко се поливат цветята?

Кога и по колко се поливат цветята?

Градина и цветя
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
Виж ››

Всеки човек, който отглежда цветя, знае, че правилното им поливане е едно от най-важните условия да има здрави и красиви растения. Прекомерната вода или нейният недостиг имат основна вина за загиването на цветята.

Кога и по колко се поливат цветята зависи от сезона и температурата. Значение има също дали растението е здраво, в каква фаза на развитие се намира, а също и вида почва, в която вирее.

Най-общо поливане на цветята се прави ежедневно през пролетта и лятото, през есента - през ден, а през зимата още по-рядко. Количеството на водата е най-много през лятото, през пролетта намалява, а зимно време е съвсем малко. Ориентир е влажността на пръстта.

Признаци, по които се разбира, че е време за поливане на цветята

Градина

Първи знак за засушаване на почвата е, когато здравото цвете започне да увяхва.

Ориентир за влагата в почвата е нейният цвят, влажната пръст е с по-тъмен цвят от сухата.

Друг признак, че е време за поливане на цветята, е теглото на пръстта. Когато почвата е влажна, тя е по-тежка и затова, ако претеглим саксията, ще разберем дали трябва вече да се полее. Ако цветето е в голяма саксия, тогава се познава лесно дали има нужда от поливане с почукване по саксията. Ако звукът е глух, в почвата има достатъчно влага, ако е звънък - тя е суха.

Цветето е правилно полято, ако почвата в саксията е видимо влажна, а в чинийката под саксията се е събрала вода. Тя трябва да се отстрани.

Най-подходящата вода за поливане на цветята

Най-добре на цветята действа дъждовната вода, както и снежната. Много добре се отразяват тези води при цъфтежа, който става буен и продължителен. Знае се, че хризантема, бегония, папрат и мушкато се повлияват особено добре, когато ги поливаме с разтопен сняг.

През лятото при палмите, драцените и фикус водата се сипва в подложката на саксията и може да не се полива, докато цялото количество не се поеме от корените на цветята. Водните растения, като папрат обаче, трябва винаги да имат вода в подложката. Правилно е да се полива така, че да не се мокрят стъблата и листата на цветето.

Температура на водата за поливане

Поливане на цветята

Водата трябва да е престояла поне 12 часа на стайна температура и да е няколко градуса по-висока от температурата на стаята.

Време от деня, когато се поливат цветята

Времето за поливане на цветя зависи от сезона. През лятото поливането на цветята трябва да става вечер, а през есента и зимата сутрин. През летните горещини поливането може да става и два пъти на ден - сутрин и вечер, ако личи, че цветето има нужда от още вода.

Поливане на градинските цветя

Поливането на цветя зависи от това кога е засадено цветето. Новите цветя имат нужда от повече вода, защото корените им още са плитки. Иначе поливането на цветята в градината трябва да става вечер и в облачни дни, за да не изгорят. Честотата на поливане е както при стайните цветя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати